Aan de Zaan | Platform voor Zaanse initiatieven en creatie
Jongeren moeten het water op van de Zaankanaries

Jongeren moeten het water op van de Zaankanaries

roeien2’s Avonds over de Zaan roeien is een ultieme ervaring. De verlichting van de talloze bedrijven zorgt voor een prachtig decor. Dat vinden in ieder geval een aantal fanatieke Zaanse roeiers. Bij de bestaande roeiverenigingen was ’s avonds roeien niet mogelijk. Daarom werd vijf jaar geleden de Zaankanaries opgericht. Mensen die ze voorbij zien roeien, snappen direct de naam. De roeiers dragen fluorescerende kleding en hebben felgele riembladen zodat ze goed zichtbaar zijn op het water. De naam is ook een verwijzing naar de Braziliaanse voetbalclub die zich de goddelijke kanaries noemen, zo voelen de leden zich ook op het water.

Piet Kempenaar is een van de 45 leden die zich inzet om de club te laten groeien. In de loods in Wormer (tussen Lassie en de cacaofabriek in) vertelt hij zijn verhaal. De loods staat vol verschillende types boten, waar de leden gebruik van kunnen maken.

 Wanneer de boot in balans is, dan is dat een belevenis.

IMG_7867‘‘s Avonds roeien op de Zaan is beeldschoon. Een goed verlicht voertuig is wel van groot belang, zodat het ook veilig is. Bij roeien gaat het om de sportieve uitdaging om met de goede balans snelheid te maken. We willen graag meer jongeren aantrekken. Doordat ze veel achter de computer zitten is er vaak sprake van overgewicht. We hopen ze via de scholen te enthousiasmeren om te gaan roeien. Er zijn hier verschillende type boten. Je krijgt eerst les. Na twee keer roeien kan je het nog niet. De coach blijft belangrijk, want ook als je al jaren roeit dan zal je nog steeds aanwijzingen nodig hebben.

Om de jongeren interesse te laten krijgen in bijzondere Zaanse sporten hebben we samen met de handboogclub en een rugbyclub een lesprogramma voorbereid. We bieden een intensief maandprogramma met een instructeur die ze leert te roeien. Het groepsgevoel is heel belangrijk want je moet het samen doen. Het lijkt makkelijk, maar je moet het balansgevoel echt leren. Regelmatig slaan er boten om, dus mensen moeten wel goed kunnen zwemmen.

IMG_78713692936Voor jongeren is roeien een mooie uitdaging, niet alleen omdat ze al hun spieren leren gebruiken maar ook omdat ze leren te luisteren naar de instructeur. Wanneer je het goed beheerst dan is het ultiem genieten als je ontzettend hard gaat. Met de skif vaar je alleen, maar met de andere boten roei je met twee of vier personen. Er is altijd iemand die stuurt en coacht, waarbij je regelmatig wisselt van taak.

Als je denkt dat je klaar bent voor een uitdaging, dan ben je welkom. Bij roeien voel je de vrijheid, je roeit naar de einder. Overal is water dus er is geen limiet. De frisse lucht, het buitenleven, het gevoel van de boot die lekker door het water glijden, daar doe je het voor. Wanneer je op het water bent dan denk je niet meer aan school en je computer. Je moet je dan volledig concentreren op het water, je moet wel.

541x406Wanneer je goed kunt roeien kun je de tocht maken naar Spijkerboor. Een goed getrainde roeier doet 55 minuten over de afstand van 8 km. Het hoogtepunt is de Elfstedentocht in Friesland. Die wordt het eerste weekeinde na Hemelvaart gehouden. Het is de uitdaging om binnen 24 uur de finish te bereiken. En er is de estafettemarathon waarbij je 40, 50 of 60 km roeit en elkaar in de boot om de 10 km afwisselt, of de andere roeiers fietsen mee en wisselen vanaf de kant af.

Meer informatie op de website van Zaankanaries

 

http://www.zaankanaries.nl

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn