1 februari 2016: Over de datum

1 februari 2016: Over de datum

Workshop over echte houdbaarheid van levensmiddelen.

12645267_1671236619826688_3009337680148889391_nJaarlijks gooit de gemiddelde Nederlander vijftig kilo voedsel weg. Ze gooien onder meer eten weg omdat het ‘over de datum’ is. Veel producten kun je nog prima gebruiken, ook als de datum al lang verlopen is. Het Voedingscentrum deed onderzoek naar de houdbaarheidsdatum. Meer dan de helft van de mensen twijfelt soms of een geopend product uit de koelkast nog veilig te eten is. En 41% heeft er wel eens een discussie over met een huisgenoot.

Afscheid Duco Stuurman, foto: Anne Vriezen

Afscheid Duco Stuurman, foto: Anne Vrieze

Iedereen kan iets tegen voedselverspilling doen. Slimmer inkopen en koken zijn makkelijk. De eetbaarheid en houdbaarheid van je levensmiddelenvoorraad beoordelen vinden veel mensen moeilijker. Ook dat is goed te leren.

augurken

Tenminste houdbaar tot eind 2012. Zou het nog eetbaar zijn? Augurken kun je blijven eten zo lang het potje niet bol staat.

In deze presentatie legt voedingskundige Martin van der Gaag uit welke soorten voedselbederf bestaan, welke gevaarlijk zijn, hoe je ze voorkomt, en wat je hebt aan de houdbaarheidsdatum. Kortom: hoe je zo min mogelijk weggooit.

Vergeet ook je fototoestel niet. Met de drie overzichtsdia’s heb je voortaan altijd een overzicht op zak van gevaarlijk en ongevaarlijk bederf.

12642665_1671253779824972_2276541221308620224_n

Astrid van der Meer vertelt over de keuken van stichting Koken Eten Daten in Westzaan waar gekookt wordt met producten die worden weggegooid bij de supermarkt maar nog goed te gebruiken zijn. Er wordt alleen al in Amsterdam 38 miljoen kilo voedsel weggegooid, Foto: Anne Vrieze

Astrid van der Meer van de stichting Koken Eten Daten in Westzaan kookt met producten van Dekamarkt Westzaan. Het gaat om goederen die vanwege de houdbaarheidsdatum weggegooid zouden worden. Zij kan daardoor met lage kosten koken.

Maandag 1 februari 2016

Moderator van de avond: Hans Bosma

19.30 Café open
20.15 Martin van der Gaag workshop Over de datum
21 uur Pauze
21.15 Astrid van der Meer vertelt over het koken met producten van Dekamarkt Westzaan
21.35 Open microfoon

Locatie: De Fabriek

Entree zoals altijd gratis: Neem ook vooral zelf iets mee uit je voorraad. Het oudste levensmiddel wint namelijk een prijs!

Jan Sijbrandsteeg 12
1502 BA Zaandam

WP_20160201_004

In de pauze wordt een walvislapje – dat zes jaar in de vriezen heeft gelegen – gebakken. En het was nog goed te eten.