Verslag Expeditie 2 november: Festivalorganisatie bij Bar Babbels

December is de laatste maand dat organisatoren van festivals subsidie kunnen aanvragen voor 2016. De jongeren van Raaz organiseerden een spannende bijeenkomst waarbij de organisatoren kennis uitwisselen, de data op elkaar afstemden en elkaar om hulp vroegen. Lees het verslag

SAM_1480

 

Meer dan vijfentwintig mensen vonden maandagavond hun weg naar Bar Babbels in Krommenie om samen te babbelen over het organiseren van (jongeren)festivals. Jong en oud en allemaal op heel verschillende manieren betrokken bij het organiseren van festivals. En om die diversiteit ging het ook. Zoals Mike en Quinta van Raaz in hun welkomstwoord aangaven, zijn er veel mensen die iets organiseren in de Zaanstreek, maar er is weinig contact met elkaar. Terwijl je van elkaar kunt leren. Waar loop je tegen aan, en hoe heb je het opgelost? Of hoe kunnen we dingen samen oplossen? Kennis delen en kijken hoe je elkaar kunt steunen. Precies wat we steeds willen bereiken met Aan de Zaan.

SAM_1476Dit keer was het Raaz, een expert op het gebied van ondersteunen van jongerenactiviteiten, en dus ook jongerenfestivals, die de avond verzorgde. Bij binnenkomst kreeg iedere bezoeker van hen een polsbandje om, zodat je al een beetje in de festivalsfeer kon komen.

SAM_1478Als inspiratie hield Ad de Lange, van bar Babbels, en organisator van Parkpop in Krommenie een praatje over zijn ervaringen. Een oude rot in het vak op het gebied van jongerenfestivals, zou je kunnen zeggen. Parkpop is al meer dan vijfentwintig jaar een succes en een vast gegeven in het Zaanse festivalland. De laatste jaren pakt hij groter uit en is het festival verplaatst naar de voetbalvelden in Krommenie. Met artiesten als De Dijk, Golden Earring en Jet Rebel. We kregen natuurlijk ook ‘do’s en don’ts’ van de ‘oude meester’. Het is volgens hem vooral belangrijk om mensen om je heen te verzamelen die wat voor je over hebben. Zo had hij een ondernemer die het verlies voor zijn rekening zou nemen als dat er zou zijn.

‘Dan is het makkelijk organiseren.’ Geeft Ad aan.

Of de Golden Earring die door Ad in de watten werd gelegd en zo tevreden was dat ze niet alleen een uur langer optraden, maar ook nog eens de band Kensington het advies gaven om met Ad in zee te gaan.  Na de babbel van Ad gingen de mensen in kleine groepjes langs de tafels waar een aantal cases en vragen lagen. Met de uitnodiging om daar over te kletsen en vooral alles op te schrijven. Van praktische vragen zoals, wanneer en wat je zoal organiseert of wat een goede binnenlocatie zou zijn voor een festival, tot een aantal zaken die je tegen kunt komen tijdens (het organiseren van) je festival.

Wat als de EHBO-ers niet komen opdagen, of een belangrijke act? Wat te doen bij noodweer of hoe regel je fondsen of sponsors? Wat zijn de voor- en nadelen van open festivals of wat doe je met lastige bezoekers? Er werd geanimeerd gebabbeld over deze zaken en de klaarliggende vellen werden volgeschreven. Raaz hoopte op een vruchtbare avond en dat is ook gelukt. Van alle input zullen ze een verslag maken en dat weer naar alle bezoekers sturen.

Kortom, weer een geslaagde en inderdaad vruchtbare avond, helemaal in de geest van Aan de Zaan, waar mensen elkaar vinden en daardoor hopelijk ook in de toekomst elkaar blijven vinden. Zoals Ad al zei; het gaat er om op het juiste moment de juiste mensen te ontmoeten. Wellicht dat deze avond daar een mooi voorbeeld van is. Ik ben in ieder geval inderdaad al een beetje in de festivalsfeer gekomen. Misschien toch ook maar eens een Aan de Zaan festival? Voor jong en oud.

 Jacob Spaander