Verslag 3 okt: Het Zaanse fietsen

Verslag 3 okt: Het Zaanse fietsen

fietsenpakhuis-300x200

Nederland is een fietsland en de Zaanstreek is een fietsstreek. En toch zijn er nog steeds mensen die voor een kleine afstand de auto pakken, of gewend zijn om met de auto naar het werk te gaan. Hoe krijgen we die mensen ook op de fiets? Wat kunnen we doen om zelfs de verstokte automobilist ook op de fiets te krijgen? Denk mee met twee initiatieven die iedereen aan het fietsen willen krijgen.

Het waren misschien niet allemaal fietsfanaten die er maandag 3 oktober bij waren en zeker was ook niet iedereen op de fiets gekomen, maar iedereen deed enthousiast mee met het programma van deze avond.

De avond werd gepresenteerd door Helma Schenkeveld van de FietsCoalitie en Jacob Passander van Platform Aan de Zaan. En dan is het natuurlijk niet uit te sluiten dat zo’n avond begint met een gedicht.

Fietspompen

Als eerste was er een presentatie van het fietspompenplan, ontstaan vanuit Transition Town Zaanstreek en het Blauwe pand. Geertje van der Klei, die als architect betrokken is bij een aantal projecten waarbij het gebruik van de openbare ruimte een centrale rol speelt en (wederom) Jacob, nu in de rol van Transition Town Zaanstreek, zijn bezig om dit plan van de grond te krijgen. Uitgangspunt is niet zozeer het fietsen zelf als wel hoe leuk en gemakkelijk het is om voor elkaar klaar te staan. Het is niet eens zo lang geleden dat als je op de fiets een lekke of zachte band, je bij elke deur wel kon aanbellen. Iedereen had wel een fietspomp en bandenplakspul. Vaak kreeg je ook nog wel een kopje koffie en als je echt veel pech had hield je er vrienden voor de rest van je leven aan over. Onder het mom van; geef lucht aan elkaar wil dit duo vooral een soort Z(w)aan kleef aan-effect teweegbrengen waarbij iedereen enthousiast mee gaat doen. Het enige wat nodig is, is een fietspomp en bandenplakspul (koffie is optioneel). En er komt een sticker met een ik doe mee-logo. De aanwezigen mochten meedenken over wat je nog meer met dit idee kan doen en dat deden ze met verve. De leukste quotes hieruit waren wel: ‘Wij zijn allemaal de ANWB’ en ‘er zit een bel op de deur, gebruik die.’

Op je fiets naar het werk

Helma gaf daarna uitleg over het Saense fietsen, een project waarbij mensen worden gestimuleerd om vaker de fiets te pakken voor het woon-werk verkeer door bijvoorbeeld daarmee te sparen voor een goed doel. Zij was vooral benieuwd hoe ze dit vorm kon geven op een manier die in de Zaanstreek zou werken. Voor iemand uit de zaal werkte het in ieder geval omdat zij al de eerste vijf kilometer hiervoor had gefietst. Ze had zelfs een kleine omweg gemaakt om wel aan de afstand te komken. Nou, als dat dus niet het fietsgebruik stimuleert, dan weet ik het niet.

Vier types niet-fietsers

Om met elkaar werkelijk samen na te denken over leuke manieren om mensen op de fiets te krijgen was het laatste onderdeel van de avond bedoeld. Aan de hand van vier types fietsers, of eigenlijk niet-fietsers gingen de mensen in groepjes uiteen om creatieve ideeën te leveren om deze meer te laten fietsen. De mooiweerfietser, de alleensportfietser, de gewoontemoeder en de verstokte nietfietser werden aan de hand van een gedicht en een tekening voorgesteld en daarna gingen de mensen ermee aan der slag. Opvallende uitkomst was wel dat er voor alles wel een app te bedenken was. Creatieve ideeën als een soort magnetisch veld rond de fiets die regendruppels zou afweren, of een wedstrijdelement voor de alleensportfietser ( Wie is het snelst op zijn werk met de fiets) werden gul en enthousiast geleverd. Uiteindelijk konden we constateren dat wij met al die ideeën dit soort mensen zeker op de fiets zouden krijgen.

Dit tekende ook wel de sfeer van deze avond. Samen met elkaar zowel serieus als een beetje wild brainstormen over wat je niet allemaal kunt verzinnen om het Zaanse fietsen meer onder de aandacht en vooral leuker te maken. De aanwezigen fietsbellen werden grif gebruikt als er geapplaudisseerd moest worden en het programma werd uitgeluid met bicycle race van Queen, compleet met de videoclip (ja, die!)

Meer informatie

Helma Schenkeveld van de Fietscoalitie presenteerde het plan Goed voor elkaar om mensen in Zaanstad die met de auto naar hun werk gaan te verleiden om de fiets te pakken. Lokale goede doelen en initiatieven worden actief gesponsord door betrokken Zaanse ondernemers. (kijk ook op: www.saensfietsen.nl).

Maandag 3 oktober 2016

Van 20 tot 22 uur

De Fabriek
Sijbrandsteeg 12
Zaandam