Alles over Eten uit de buurt

De groenten en vlees die op ons bord liggen hebben vaak duizenden kilometers afgelegd. Het kostte enorm veel IMG_6935water, energie, bestrijdingsmiddelen en grondstoffen om ze te produceren.

Bij Aan de Zaan onderzochten we op 3 juli of we ook meer verantwoord kunnen eten uit de buurt. Bekijk de video en de lezing van Michiel Bussink, lees het verslag en vul het lijstje met echt Zaanse producenten aan.

artikel_193

1. Bekijk de video over de avond

2. Michiel Bussink is onze expert over dit onderwerp. Als freelance journalist schrijft hij over voedsel, land- en tuinbouw. Klik hier voor zijn lezing.

3. Presentatie Femke Nagel over voedseltransitie

4. De presentatie van  Coco Conserven met het bijbehorende verhaal

IMG_6926 2

Het Groene buitenland in Assendelft

Lokale producten

Heeft de Zaanstreek genoeg aanbieders om met producten dichtbij huis een gezonde maaltijd te maken? Hebben de telers van de volkstuinen genoeg groente en fruit zodat het wellicht ook verkocht kan worden? Hieronder vind je onze eerste inventarisatie. We vullen het lijstje graag aan met jouw tips! Stuur ze naar info@platformaandezaan.nl.

Verslag van de avond

P1060558Michiel Bussink, de auteur van Eten uit de buurt, laat ons zien dat het in de voedselketen vaak onduidelijk is wie wat doet. Duidelijkheid en transparantie wordt gemist. In principe bepalen vijf inkopers  de supermarktinkopen in Nederland.

Wat zijn de voordelen van eten uit de eigen buurt? Volgens Bussink is dat het geld dan ook in de regio blijft, je ondersteunt de lokale economie, je voelt het als meer eigen en je kent de mensen.

Bussink is voor Zaanse normen een grootgrondbezitter (400m2). Hij verbouwt groenten en fruit in zijn eigen tuin. Als je direct uit je tuin eet is het ook gezonder stelt hij. Verder verwijst hij nog naar een antropoloog die een hypothese over voorsorteren heeft. Door voedsel te koken kunnen de mensen zijn hersenen ontwikkelen.

P1060559Femke Nagel, ons nieuwe teamlid bij Platform Aan de Zaan, laat zien welke initiatieven er allemaal zijn in Nederland om meer uit de buurt te eten.

Daarna benoemt zij een aantal initiatieven in de buurt. Helaas kon Henny Bax van de Westzaanse Zuivelboerderij niet aanwezig zijn. Zij heeft een schuur aan huis in Westzaan met zeer gezonde melk en karnemelk. Een aantal van deze producten kon men proeven op deze avond. Jan de Wit van de White Ranch verzuivelt van zijn geiten alles zelf. Ook verkoopt hij biologisch vlees. Het groene buitenland van Gerrit Siersema was ook aanwezig. Vanaf zijn 20e heeft Gerrit al zelf een moestuin. Op een zeker moment oogste hij zoveel groente dat dochter zei: “ Waarom verkopen we dat niet papa?”.

P1060560Gerrit heeft veel geleerd van Ton de Smit (Schooltuinen). De grond van het Groene Buitenland is zeer vruchtbaar. Het bevindt zich op het oude Oer-IJ, een goede kleigrond. Gerrit heeft een zelfplukabonnement voor klanten voor € 200. Daarmee krijg je voor twee personen voldoende groenten. De biologische moestuin is SKAL gecertificeerd. Gerrit nodigt iedereen uit te komen: “Hoe lang je blijft maakt mij ook niet uit, het is er ook leuk voor kinderen. Hij kan nog abonnees gebruiken zegt Gerrit en hij heeft ook een moestuincursus in de aanbieding.

Dan is Ton de Smit met de Schooltuinen aan het woord.”Het is gewoon lekker!”, zegt hij. Maar ook voor de kinderen belangrijk: zij leren de seizoensgroenten kennen.

Twee scholen komen elke week bij Ton. De Kindertuin buiten de schooltijd vermindert wel qua bezoek. Ton ziet ook weer kansen: Buitenschoolse Opvang moet verder groeien en hij geeft een cursus voor de buitenschoolse activiteiten.

Maaike Pfann is “mevrouw onkruid”. Zij geeft cursussen over het gebruik van onkruid in de keuken. Nu is zij zelf bezig met het ontwikkelen van een kruidenmix thee van onkruid uit Ilpendam. Een vraag was: “Hoe droog je thee?” Maaike antwoordde: “Bij droog weer de planten op een theedoek in de schaduw in twee dagen drogen!” Weer wat geleerd!

P1060563Linda Bloem van de Fronikboerderij lichtte toe hoe vanuit buurtbewoners een oude boerderij een nieuwe functie kreeg als een buurtboerderij. En: Goed Nieuws! De boerderij mag blijven bestaan! Er is goedkeuring voor de businesscase!

De Fronikboerderij heeft geiten en pluimvee op het erf en er zijn lekkere eitjes te koop om dierenverzorging te kunnen bekostigen.

Femke vraagt het publiek of er nog meer initiatieven zijn die vanavond niet aan bod zijn gekomen. De Zorgboerderij De Marsen in Landsmeer wordt genoemd en  de Rosariumvriendentuin in Krommenie. (Bloemen en groentetuin voor mensen uit de buurt en aan eind van het seizoen boekweit pannenkoeken maken!).

Verder wordt de Voedselcoöperatie in Wormer en de Zaanse energie coöperatie (inkoop van energie) genoemd.

P1060562Coco conserven sluit de avond af. 3 Amsterdammers hebben het Hembrugterrein ontdekt. Zij hebben een culinair inblikbedrijf gestart. In hun pand werden in het verleden granaten gevuld en nu blikken gevuld. Zij waren in Amsterdam gestart met een eigen tostifabriek en nu dus COCO. Het startte met een grap om een koe in te gaan blikken. Conserven is slim omdat het voedselverspilling tegengaat en er geen koeling nodig is. Het gebruikte metaal wordt gerecycled. Napoleon heeft ooit de opdracht gegeven om blik te maken. In landen als Frankrijk en Portugal wordt er veel ingeblikt. COCO blikt slim in: de Ragu is van een onderdeel van de koe dat normaal lastig te gebruiken is voor consumptie. Nu wordt dat deel wel gebruikt. Maar er wordt ook hergebruikt. In de soep hergebruikt men oud brood. COCO is ambachtelijk maar wil industrieel zijn. Zij zijn op zoek naar de ideale schaal tussen ambacht en industrie.

Momenteel leveren zij ook veel aan restaurants , culinaire speciaalzaken en via verkopen via de website.Het was een zeer informatieve maar ook smaakvolle door de hapjes van “Oh my Guts!”

Rob Smits

Meer informatie

Bekijk ook de video op YouTube en

Bekijk de video over de avond

Zie ook de interessante link naar de uitzending van Tegenlicht: Boer zoekt voedselflat

En deze link is ook interessant. In deze korte film zie je hoe het idee van hereboeren/lokale voedselcooperaties deel uit kan maken van een groter raamwerk om duurzamer voedsel te produceren.

www.hofweb.nl

 

Maandag 3 juli 2017

Programma Eten uit de buurt

  • Or

    Organisaties die we in de Zaanstreek goed kunnen gebruiken. Wie heeft interesse om zoiets dergelijks te starten.

    Presentatie Michiel Bussink, auteur van Eten uit de buurt

  • Oh my guts bereidt vanuit Wormerveer gezonde maaltijden waarbij voedselverspilling wordt tegen gegaan. Bente maakt speciaal voor deze avond met lokale producten een hapje voor de gasten.
  • Femke Nagel vertelt over de transitie in voedselland.
  • Lokale producenten van Zaanse producten laten zien wat er allemaal mogelijk is om het ‘Eten uit de buurt’ in de praktijk te brengen. Zoals Het Groene Buitenland en de Westzaanse zuivelboerderij. Maaike Pfann, wildplukker bij www.mevrouwonkruid.nl legt uit hoe je een lokale kruidenthee plukt, droogt en samenstelt.
  • We sluiten af met Co Co Conserven. Zij maken maaltijden van lokaal vlees en groente en blikken het in op het Hembrugterrein.