#52 11 september: Pitchen en sparren

Heb je een mooi initiatief, maak jij je ergens druk over of wil je iets laten horen waar jij enthousiast over bent? Bij Platform Aan de Zaan komen iedere eerste maandag van de maand in café Fabriek mensen samen met interesse in innovatie, duurzaamheid, (sociaal) ondernemerschap, placemaking, gemeentebeleid en andere maatschappelijke issues.

Bekijk de foto’s en lees het verslag hieronder.

IMG_8053IMG_8064

Bijna veertig mensen trotseerden code Oranje om bij café Fabriek de prachtige verhalen te komen horen (of te vertellen). En prachtig waren de initiatieven van mensen die vanuit hun betrokkenheid dingen willen doen om onze samenleving mooier voor iedereen te maken. Om al die mensen en die ideeën recht te doen zou ik wel twintig verslagen moeten schrijven.

Daarom maar een vluchtige impressie van al die hartverwarmende ideeën.

Anouk Hermanns, zoals altijd op de bres om alle kinderen goede kansen te geven, zoekt bestuursleden voor de oprichting van stichting Leergeld, want van jongs af aan kunnen mee doen, zorgt er voor dat ze later kansen hebben. De video’s kun je bekijken op

Winnie de Wit van Zaans erfgoed wil mensen met passie voor de Zaanse historie samenbrengen in een ‘historische toekomstige club’ (woorden van Rob Smit, onze moderator en te mooi om te laten liggen), desnoods door te speeddaten.

Mitchell Boldewijn wil, vanuit zijn eigen ervaring, een jaarlijks voetbalevenement voor kinderen met een hartstoornis gaan organiseren, ook om de angst om evengoed actief te zijn weg te nemen. Met recht een hartverwarmend initiatief.       .

Lodewijk Kleijn van de Gemeente Zaanstad wil vanuit sociaal ondernemerschap maatschappelijke problemen sneller en efficiënter oplossen. Vanuit de gemeente onderzoekt hij de kansen en kijkt nieuwsgierig toe hoe netwerken vanzelf aan elkaar groeien.

Ellis van Atten, één van onze staddichters wil poëzie meer onder de aandacht brengen, door workshops maar ook geniale ideeën, zoals Poëzie op de planken. Losse woorden op planken waarmee de mensen zelf hun gedicht kunnen vormen. Ook omdat woorden geven aan….. zoveel kan helpen.

Karin Prins van Hebben en Houwen, de enige kledingbank van Amsterdam en in oprichting; zij durft te vragen! Van vrachtwagen tot startkapitaal, en ruimte, maar die zit er aan te komen.

Renata Pen van Rock the Kashba, dat ook een nummer van the Clash is (ik blijf een oude punker). Door vrouwelijke asielzoekers en statushouders te laten koken en dat mooi te presenteren wil zij hun verhaal en hun talenten zichtbaar maken. Zodat zij ook aan de bak kunnen komen.

Avyola Jozsi is schoonheidsspecialiste plus en ontzorgt mantelzorgers. Op maat, want iedereen heeft iets anders nodig, maar als je er goed uit ziet, voel jij je ook beter. Ze wil het combineren met de praktijklessen die ze geeft aan scholieren van het VMBO.

Micky Biddlecombe, bekend van stichting MOE, gaat een stapje verder met MOEN, niet alleen mantelzorgers ondersteunen maar die expertise aanbieden aan heel Nederland zodat de noodzakelijke ontwikkelingen ook vanuit een breder kader kunnen worden doorgevoerd.

Annemieke Goudsmid zit al twee jaar in rolstoel en ervaart al net zo lang dat Zaanstad niet overal even rolstoeltoegankelijk is. Zij gaat desnoods de ondernemers zelf aan te tand voelen. Zelf is ze wel erg toegankelijk.

Hessel Kraaij noemt zichzelf een verzamelaar van nutteloze informatie. Gelukkig is zijn website www.agenda-zaanstreek.nl wel gevuld met zeer nuttige informatie. Alles wat er in de Zaanstreek gebeurt aan evenementen e.d. komt er op te staan, en hij wil ook een platform bieden om alles op elkaar af te stemmen.

Eve van Dijk heeft met Kappa helpt een aantal ‘Helens’. Een Helen neemt b.v. de zorg van de zieke echtgenoot even over zodat zijn vrouw een uurtje in de week kan gaan zwemmen. Ze wil in bedrijven een veilige ruimte creëren om over zaken als burn-out en mantelzorg te praten.

Een storm van prachtige ideeën dus die ik met twee, drie zinnen, geen van allen echt recht heb gedaan. Maar het zorgde er wel voor dat ik met een brede glimlach en een warm hart de terugreis en code oranje kon trotseren.

Jacob Passander

………………………………………

Ronde tafel bijeenkomsten 11 september

Ondernemerstafel

  • Met ondernemerschap kunnen maatschappelijke problemen opgelost worden. De gemeente zoekt naar manieren om sociaal ondernemerschap in Zaanstad te stimuleren. Daarom hebben ze samen met Bureau voor Durf en Starters4 communities de afgelopen zomer een summerschool georganiseerd. Graag delen ze op 11 september de resultaten met de bezoekers.
  • Anouk Hermanns wil een Stichting Leergeld Zaanstreek oprichten in Zaanstad. Ze is op zoek naar geïnteresseerde bestuursleden, zie ook www.leergeld.nl

Evenemententafel

  • Winnie de Wit houdt een pleidooi voor de oprichting van een club van historische geïnteresseerde Zaandammers.
  • Mitchell Boldwij wil een sportevenement organiseren voor kinderen met een aangeboren hartafwijking.

Startende ondernemersmarkt

  • Een aantal bevlogen Zaankanters heeft de Summerschool Sociaal ondernemer gevolgd. Zij vertellen je graag hun idee in een persoonlijke pitch.

En ook nog

  • Jacob Spaander vertelt over Rauw. Op 27 september komen mensen bij elkaar om te werken aan nieuwe ideeën om maatschappelijke zaken ‘op te lossen.’

Spontane pitches aan de bar

  • Nieuwe website met evenementenkalender in de Zaanstreek.