07 OKT 2019

#74 De Zaanse Shared Space: samen maken we de openbare ruimte (aankondiging)

Cultuur en stad

Wie kent ze niet? Die stukjes groen in de stad die door buurtbewoners worden beheerd? Dit zijn vaak de eerste ideeën die uitgevoerd zijn om de openbare ruimte te verbeteren. Maar er zijn zoveel meer initiatieven te noemen.

De openbare ruimte of de ‘shared space’ is letterlijk de ruimte die voor iedereen toegankelijk is. Het idee er achter is dat burgers, bedrijven en gemeente onderling rekening met elkaar moeten houden hoe deze ruimte te gebruiken. Tijdens deze Platformavond verkennen we met elkaar in hoeverre we als burgers de ervaring hebben dat ook wij eigenaar zijn van deze ruimte én wat we zelf kunnen doen om de kwaliteit van de ‘shared space’ te verbeteren. Samen maken we de stad.

We hebben voor deze avond uitgenodigd:
– Hans Kortstee van de gemeente Zaanstad die ingaat op het onderwerp Openbare ruimte,
– Ronald Tebra, organisator Zaans Filmfestival vertelt over zijn behoefte aan ‘klooiruimte’.

Jacob Spaander ( Platform aan de Zaan) laat ons kijken naar de plekken in de stad die mooi of lelijk zijn en we gaan aan de slag met creatieve ideeën om de openbare ruimte een invulling te geven die beter past.
We willen je inspireren om na te denken over de “shared space” bij jou in de buurt.  Neem gerust voorbeelden (foto’s) mee van ruimtes in jouw woonomgeving om te delen met de aanwezigen.

Vaak zijn de eerste ideeën voor verbetering van die ruimte gericht op het openbaar groen; bijvoorbeeld beplanting die door buurtbewoners onderhouden wordt, maar er zijn veel meer voorbeelden te noemen van initiatieven. Het gaat daarbij allang niet meer alleen om het stimuleren van de onderlinge betrokkenheid maar ook om initiatieven die leiden tot kwaliteitsverbetering. Keerzijde van deze ontwikkeling is mogelijke sociale toe-eigening; de neiging van beheerders om de door hen verzorgde ruimte voor zichzelf te claimen.

LET OP: voor onze lezers van de Nieuwsbrief. Hierin staat abusievelijk een verkeerde aanvangstijd van de avond. De tijden hieronder zijn correct.

Programma

19.30    Inloop

20.00  Start  programma

22.00  Einde met afsluitende netwerkborrel

Locatie en tijd

Maandagavond 07 oktober 2019

Inloop vanaf 19:30 uur
programma 20:00 uur
Entree gratis

Café Fabriek

Jan Sijbrandsteeg 12
Zaandam

Aanmelden

Registraties zijn gesloten voor dit evenement