verslag 9 januari 2017 Nieuwjaarsbijeenkomst

verslag 9 januari 2017 Nieuwjaarsbijeenkomst

img_4729

 

Traditie en transitie lijken elkaars tegenpolen, maar dat zijn ze niet. De mens heeft tradities nodig, maar als de oude niet voldoen is het wel tijd voor nieuwe. De Nieuwjaarsborrel van Platform Aan de Zaan is een nieuwe traditie. En geslaagd, mag ik wel zeggen. Maar waarom is deze avond zo geslaagd? Lees het verslag.

img_4659Misschien omdat er zeker vijftig mensen waren die elkaar weer ontmoeten en inspireren of elkaar voor het eerst vinden in een gemeenschappelijke droom of visie. Hoe ga je om met dromen was de titel van het filmpje dat wij uiteindelijk niet hebben kunnen zien, nou ja, niet kunnen horen. Maar dat gaf niet, want de mensen die een pitch deden lieten zelf al zien dat jouw dromen najagen vooral betekent; ze delen met anderen.

img_4660Was de avond daarom zo geslaagd? Omdat je blij werd van al die mensen? Helmie met haar droom van een huis waar stellen waarvan één van de partners img_4721dementeert niet uit elkaar getrokken worden. Gerard Lommersme die met de Volksuniversiteit Zaanstreek iedereen de kans wil geven zich te ontwikkelen. Micky Biddlecombe die haar stichting voor Mantelzorgers Onder Elkaar nog steeds niet moe is (en gelukkig maar). Mirelle en Ninke  die met het Troosthuys in Krommenie alle Zaankanters niet alleen troost, maar ook steun en iets meer vrolijkheid in hun leven willen laten ervaren. Bas Kinsbergen die met Bij Bind in het transformatorhuisje een plek heeft gecreëerd waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en inspireren, met koffie, met een podium, met de intentie de Zaanstreek op te vullen met creativiteit en positiviteit. En Mila Wit-Emonds die met ‘Reis met je hart’ vakanties wil organiseren voor iedereen die niet op vakantie kan gaan.

img_4724Was het misschien vooral het enthousiasme bij de aanwezigen voor deze dromers, nee doeners? En de geanimeerde gesprekken die het officiële gedeelte van deze borrel omlijsten. Dat was zowel een feest van herkenning als het verrast worden dat er steeds meer mensen opstaan die een droom of een visie hebben om deze wereld, zoals onze moderator van de avond Martin de Ruiter het omschreef; leuker en beter te maken. Een samenleving in transitie? De traditionele Nieuwjaarsborrel van platform Aan de Zaan laat zien dat wij dat zijn en dat het gebeurt. Hier, in de Zaanstreek en overal.

img_4719Ja, de avond was geslaagd om al deze redenen, maar wat vooral de avond voor mij een hartverwarmende gebeurtenis maakte was dat te midden van al deze mooie mensen, dromen en initiatieven ook ons eigen platform in de persoon van Debora Timmerman even liet zien wat onze droom is. En het was vooral het besef dat ik ook deel mag zijn van dit mooie team en dat platform Aan de Zaan iets is wat van ons allemaal is. Het platform geeft ons allemaal een podium.

img_4727Sommige mensen zijn niet zo zeker van een ‘gelukkig Nieuwjaar’ gezien recente gebeurtenissen. Maar als ik zoveel mensen bij elkaar zie die elkaar vinden in dromen en daden, weet ik dat het alleen maar beter gaat worden. Die creativiteit en positiviteit, zeker nodig dit komende jaar, is volop aanwezig onder de mensen. En dat is een traditie die ik wil zien; dat wij onze dromen delen en elkaar steunen in het vervullen daarvan. (En soms is luisteren naar elkaar al voldoende.)

Op naar een jaar waarin wij met elkaar de boel eens flink de goede kant op laten gaan!

 Jacob Passander

En dit is de video van Steven Geldof die je nog van ons tegoed had:

Meer informatie over de pitchers en de tekenaar, zie de links hieronder

img_4735-1

 

Olivier Rijcken

img_4709

Bas Kinsbergen Bij Bind op het Hembrug

img_4722

Mila Wit en Micky Biddlecombe

img_4713

Debora Timmerman Platform Aan de Zaan

img_4697

Helmies droom

img_4699

Olivier Rijcken

img_4695

Helmies droom

img_4691

Mila Wit

img_4681

Ninke Kaij en Mirelle Draaijer: Troosthuys

img_4688

Gerard Lommersme van Volksuniversitiit Zaanstreek

img_4655

Bas Kinsbergen: Bij Bind

img_4651

Helmie

img_4672

Olivier Rijcken, moderator Martin de Ruiter en Micky Biddlecombe

img_4645

Helmie

img_4646

Mila Wit

img_4643

Micky en Helmie

img_4642

Mirelle Draaijer en Ninke Kaij

img_4633