05 OKT 2020

#81 GEANNULEERD Hallo Wereld: over kunstlessen voor een fijne wijk plus workshop kunstkijken

Cultuur en stad

Deze avond is geannuleerd en hopen wij op een ander moment opnieuw te mogen organiseren.

Hoe kunst en cultuur bijdraagt aan een fijne wijk Oprichter Erik van Deuren van Hallo Wereld! geeft een inspirerende presentatie over Hallo Wereld.  Zijn organisatie verzorgt een uniek naschools lesprogramma voor basisschoolleerlingen in de wijk Poelenburg en Peldersveld in Zaandam. Zij krijgen les van kunstenaars in alle mogelijke disciplines, gericht op de ontwikkeling van hun creativiteit. Tijdens deze Platformavond gaan we ook zelf aan de slag! Ervaar zelf hoe deze kunstlessen werken in een ‘kijken naar kunst’ workshop. Het belooft een interactieve avond te worden vol creativiteit.

Over Hallo Wereld Op vier basisscholen in Zaandam geeft Hallo Wereld les. Leerlingen krijgen na schooltijd les van kunstenaars in alle mogelijke verschillende disciplines, van muziek tot game design en van 3D ontwerp tot drama. De onderwijs-aanpak van Hallo Wereld is vernieuwend: niet een gestandaardiseerd programma voor iedereen maar op maat gemaakt. Zo kan iedereen zich optimaal ontplooien. Door deze lessen ontwikkelen kinderen hun creativiteit en daarnaast ontdekken ze hun identiteit, worden taalvaardiger en leren zich beter te uiten. Hallo Wereld is een samenwerking met de scholen en de gemeente Zaanstad, vanuit de gezamenlijke overtuiging dat kunsteducatie kan helpen de cohesie in een wijk te bevorderen en kansengelijkheid stimuleert.

Doe mee: workshops Na de presentatie  gaan we zelf aan de slag. We maken kennis met een bijzondere manier van naar kunstkijken: Visual Thinking Strategy (VTS). In plaats van iets te moeten vinden of snappen van een kunstwerk, vertel je wat er volgens jou gebeurt in het werk en waar je dat aan ziet. Ieders observatie is even waardevol en alles is goed. Met VTS leer je op een prettige, veilig voelende manier je te uiten. VTS draagt bij observatie- en associatie vermogen, de woordenschat en het plezier in kunst. Leuk voor kinderen, en ook voor volwassenen!

Ook als je nooit naar kunst kijkt, heb je iets aan  VTS: zonder vooroordelen kijken.

Voor wie? Voor iedereen die geïnteresseerd is in kunsteducatie, van kunst houdt, of als professional nieuwsgierig is naar deze vernieuwende manier van werken. Of gewoon zin heeft in een leuke, actieve Platformavond. Inspirerend voor iedereen, wat je achtergrond, ervaring of passie ook is. Kom luisteren en doe mee!

Vanwege de COVID-19 maatregelen is er slechts plek voor 25 deelnemers. Registratie is verplicht.

Programma

19.30  Inloop

20.00 start programma: Inleiding Erik 
Introductie op wat Hallo Wereld doet en filmpje

20.45 uur Workshop
Kijk-oefening in tweetallen ter introductie

Korte introductie op VTS en creatief onderwijs vanuit wetenschappelijk perspectief 
VTS sessie voor de hele groep 
Wie mee wil doen doet mee, anderen kunnen observeren

21.30 afronding, netwerkborrel

21.45 einde

22.00 café sluit (aangepaste openingsuren horeca / corona)

Locatie en tijd

Maandagavond 05 oktober 2020

Inloop vanaf 19:30 uur
programma 20:00 uur
Entree gratis, registratie verplicht

Café Fabriek

Jan Sijbrandsteeg 12
Zaandam

Aanmelden

aanmeldingen zijn gesloten