Zaanse Beursvloer 14 sep 2015

Zaanse Beursvloer 14 sep 2015

De Zaanse Beursvloer was een succes. Bijna 25 initiatieven pitchten op het podium met hun hulpvraag. Onder het publiek waren Zaanse bedrijven en ander initiatiefnemers die met elkaar matches sloten. Notaris Rik Jacobs legde de matches vast. Bekijk hier een  video van filmmaker Steven Geldof over de Zaanse Beursvloer.

Foto: Sarah Vermoolen

Foto: Sarah Vermoolen

foto (1)

Een fotoserie vind je op Facebook (Aan de Zaan). Het verslag van Jacob Spaander lees je hieronder. En bekijk het verslag van onze spreekstalmeester Merel Kan op De Orkaan.

 • Het resultaat Beursvloer 2015

 • Ducktrail en Stichting Moe: twintig mantelzorgers ontlasten door een mooie rit met eendjes.
 • Bloedserieus en Kledingbank Zaanstad: BHV training
 • Multicraft en Ordion Dynamica: menskracht en materialen
 • Stichting Koken Eten Daten en Stichting Moe: 17 mantelzorgers krijgen lunch
 • Topsport Zaanstad en Stichting Pole Position: leveren topsporters voor evenement Stichting Pole Position
 • AKRO en Kapla helpt: autobelettering/magneetsticker
 • Stichting Koken Eten Daten en Stichting Pole Position: vervolgafspraak evenement stichting pole position/materiaal
 • Amedi en Kapla helpt: training communicatieve vaardigheden/tegenprestatie high tea
 • Kapla helpt en Heemtuin Zaandam: twee keer high tea voor twee personen.
 • Stichting Koken Eten Daten neemt in de toekomst stroom af van Zaanse Energie KoöperatieNoord-Hollands Dagblad/Dagblad ZaanstreekNoord-Hollands Dagblad/Dagblad Zaanstreek
 • Foto: Sarah Vermoolen

  Foto: Sarah Vermoolen

SCHARRELEN OVER DE VLOER

Al voordat de tweede Zaanse beursvloer die Aan de Zaan heeft georganiseerd, dit maal in hechte samenwerking met de Zaanse Uitdaging, officieel begint is er al sprake van een succes.  Alle vijftig plastic naamkaartjeshouders (of hoe je die dingen ook noemt) zijn al op voordat iedereen goed en wel binnen is. Terwijl mensen druk met elkaar in gesprek zijn sjouwen mensen rond met zeer uiteenlopende items zoals een schaakbord met kingsize stukken, een donker gekleurde reanimatiepop of een foto van blote billen. Ze delen allemaal hetzelfde; de behoefte om iets voor een ander te doen en de wens om vanavond een match te maken. Vrijwilligers en maatschappelijke initiatieven zoeken mensen uit het bedrijfsleven en andersom.

Spreekstalmeester Merel Kan  van o.a. Orkaan.nl noemt de avond zelf al terecht een match tussen de Zaanse uitdaging en platform Aan de Zaan. Ze heeft gelijk want door hun samenwerking sprankelt deze beursvloer al voordat hij goed en wel begonnen is. Voordat de mensen mogen gaan ‘scharrelen’ want volgens Merel is dit een scharrelbeursvloer, volgt er een eerste rondje van een aantal initiatieven die allemaal in één minuut hun verhaal mogen doen. Ze doen niet met verve, al dan niet opgesierd met een schaakbord of reanimatiepop. Iedereen heeft een duidelijk verhaal. Meteen na deze eerste ronde, er zal later nog één volgen,  zitten mensen al aan tafel bij Notaris Rick die de overeenkomsten die mensen opstellen mede ondertekend. Je begrijpt het al, hier zijn toezeggingen niet vrijblijvend maar gaat het om duidelijke afspraken.

Foto: Sarah Vermoolen

Foto: Sarah Vermoolen

De eerste match is een aanbieding van een ducktrailrally voor twintig personen voor st. Moe, ze hoeven er niets voor terug en Micky van st. Moe mag twintig mantelzorgers gelukkig maken. Andere matches volgen elkaar op. Tom Dekker en Ron Kistenmaker, beide werkzaam bij een ander bedrijf (Multicraft en Kuys Reinder-Kakes) willen gezamenlijk de handen uit de mouwen steken bij stichting Odeon. De één heeft helmen en handschoenen al klaar liggen. Tijdens de workshop van vorige week, een opmaat voor deze beursvloer, borrelde het al tussen Carline van Bloed-serieus en Marije van de Kledingbank. Vanavond maken ze het officieel. De eerste gaat BVH-trainingen geven aan de vrijwilligers van de kledingbank. St. Moe weet nog een tweede match te maken, dit keer met Astrid van stichting met elkaar..Ze mag weer twaalf mantelzorgers gelukkig maken met een lunch en dagactiviteit bij koken, eten, daten. Wilco van Pole Position maakt een interessante afspraak met Topsport Zaanstad. Hij krijgt een lijst van alle Zaanse topsporters. Dat zal goed uitkomen wanneer hij wensen laat uitkomen van mensen die hun favoriete sporter willen ontmoeten, maar ook voor de landelijke sportdag die hij in 2016 wil organiseren. Voor dat laatste maakt hij later ook nog een match met al eerder genoemde stichting met elkaar. Astrid zal het eten verzorgen en haar eigen contacten inzetten om dit plan verder te brengen.

Eve van stichting Kappa Helpt wilde graag autobelettering voor haar stichting en Akro gaat daar voor zorgen. Van Els (Amedi Mediation) gaat voor haar trainingen verzorgen aan mantelzorgvervangers.

foto: Sarah Vermoolen

foto: Sarah Vermoolen

Als de resultaten op het eind van de avond bekend worden gemaakt is er volgens notaris Rick voor zeker 20.000 euro aan waarde verhandeld. Als Nico van de Zaanse Uitdaging later nog even een woordje spreekt heeft hij het al over 25.000 euro. Zo snel kan het gaan. Maar het is kenmerkend voor het enthousiasme van de deelnemers aan deze Zaanse Beursvloer, en als je dan ook nog bedenkt, zoals Marleen van de Zaanse uitdaging aangeeft, dat niet alle matches deze avonden worden gemaakt, maar dat er vaak achteraf ook vaak nog veel meer uitrolt kun je met recht spreken van een geslaagde beursvloer. Laat de mensen dus maar scharrelen, zou ik zeggen. Ze weten elkaar te vinden. We gaan die uitdaging aan.

Jacob Spaander

Goede Zaken Workshop 7 september

Tijdens de Goede Zaken workshop op 7 september hebben vele initiatieven geoefend wat hun hulpvraag is en hun tegenaanbod. Er was veel interactie en al snel bleek dat de deelnemers elkaar ook konden helpen. Zo werden er bij de workshop al verschillende matches gemaakt.

Op 14 september hebben de initiatieven een bordje bij zich waarop kort hun hulpvraag staat met trefwoorden. We gaan in twee rondes een flink aantal mensen een pitch laten geven zodat het publiek weet wat hij/zij nodig heeft en wat de tegenprestatie is.

Lees het mooie verslag van Jacob Spaander over de workshop

Net als een echte beurs is de beursvloer een spel van vraag en aanbod. De vraag komt van verenigingen en maatschappelijke initiatieven, die behoefte hebben aan advies, ondersteuning, materiaal, faciliteiten, creativiteit en menskracht. Het aanbod komt van Zaanse bedrijven en ZZP’ers die hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en een bijdrage willen leveren voor de Zaanse gemeenschap. Het doel van de beursvloer is om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Wanneer het bedrijf iets aanbiedt waar een organisatie om vraagt, ontstaat er een MATCH. Alles verloopt met gesloten beurs.

Aanmeldingen  voor Zaanse Beursvloer

 • De Kledingbank Zaanstad zoekt hulp bij een  sponsorplan en bij een PR plan en diverse andere vragen.
 • Tante Tee (Krommenie) zoekt hulp bij praktische klussen. Zoals hulp van website/social media/reclame, en catering opdrachten. Doel van Tante Tee is dat mensen met een beperking nog meer werkervaring opdoen in horeca. Bedrijven en zzp-ers zouden daar goed bij kunnen helpen. De medewerkers van Tante Tee hebben ook genoeg terug aan te bieden.
 • Kappa Helpt! biedt respijtzorg aan mantelzorgers. Een medewerker van Kappa Helpt! komt een paar uur oppassen bij degene die u verzorgt, zodat u even een paar uurtjes voor u zelf heeft. Wij zoeken een geschikte ruimte om een paar keer per jaar bij elkaar te komen om de medewerkers workshops aan te bieden en hun ervaringen met elkaar te delen. Wij zoeken mensen die workshops willen geven op het gebied van Alzheimer, ADHD, sydroom van Down, niet-aangeboren hersenletsel etc.
 • MOE vraagt hulp bij het verwezenlijken van ondersteuning voor alle Mantelzorgers in Zaanstad die ons nodig hebben in elke denkbare vorm. Deze onbetaalde zorgverleners staan vaak onder grote druk door de dagelijkse zorg die zij MOEten geven. Zou u onbetaald, zonder vakantie, zonder vrije dagen en soms 24 uur per dag, 7 dagen per week aan de slag gaan? Mantelzorgers wel. Zij hebben geen keus, zorgen uit liefde voor een ander, maar vooral ten koste van hun zelf.
  We vragen simpele vormen van ondersteuning, zoals het bieden van een luisterend oor, zodat je kunt uithuilen op een plek waar je begrepen wordt. We vragen een paar uur ontspanning om even op adem te komen en even voor je zelf te kunnen zorgen in plaats van voor die ander.
  MOE heeft hulp nodig om mantelzorgers te bereiken, samen te laten komen en erkenning en herkenning bij elkaar te vinden.
 • Tussen Zuiddijk en Zaan heeft al verschillende projecten gerealiseerd. Een volgend project is de aanleg van het Burchtparkje. We willen het grote grasveld tussen het parkeerterrein de Burcht en de Zuiddijk omtoveren naar een plek die gebruikt wordt. Voor de inrichting hebben we co-financiering en hulp van derden nodig.
  Vraag: middelen en co-financiering voor de inrichting van het Burchtparkje. We denken aan kleine voetbaldoeltjes, picknicktafel voor rolstoelers, duurzame plantenbakken op zithoogte.
  Aanbod: in de toekomst een fijne verblijfsplek voor bewoners en bezoekers van de de Zuiddijkbuurt. Daarnaast willen we nog meer activiteiten organiseren die ook gericht zijn op specifieke doelgroepen. Bijvoorbeeld maandelijks het groen onderhouden met ouderen en mensen met een beperking. Daarnaast kunnen de middelen voorzien worden van sponsornamen.
  Wij hebben zelf een projectgroep en bewoners die de handen uit de mouwen willen en kunnen steken.
 • Eerste hulp nieuwe stijl
  Bloed Serieus vraagt hulp om de doelgroep te bereiken die het hard nodig heeft. Doel is: preventief kennis door te geven om het slachtoffer aanbod bij de eerste hulp te verlagen. Mensen kennis te laten maken met de hulpverleners protocollen, zelfredzaamheid te vergroten. Door meer praktische kennis minder misverstanden tussen professionele hulpverleners en de betrokkenen.
 • Stichting Woonplezier 
  Wij zoeken hulp bij de uitvoering van woning metamorfose projecten. Het gaat dan om klussen in en om een woning van de kandidaat. Maar ook materialen als verf, rails, schroeven, meubels, vloeren etc. kunnen wij goed gebruiken. Daarnaast zoeken wij een match voor diverse grafische zaken en een nog te bouwen website en een tekstschrijver hiervoor.
  We willen ook graag een werkgroepje oprichten voor de uitvoering van het project. Hiervoor zoeken we ongeveer 4 mensen die ons willen helpen bij de ondersteuning in de voorbereiding en uitvoering van de metamorfose.
 • Zaanse zwam, van afvalreductie tot voedsel productie.
  Van koffiedik naar oesterzwam, daar al eens bij stil gestaan? Stel je voor, je haalt ergens een kopje koffie en je neemt er een broodje gezond met oesterzwam. Deze oesterzwam is dan gekweekt op koffiedik in jouw buurt. Een culinaire gezonde snack, die ook nog eens bijdraagt aan een beter milieu. Ik werk samen met Rotterzwam in Tropicana die al meer dan 3 jaar, succesvol, oesterzwammen op koffiedik kweekt en veel restaurants als afnemers heeft.
  Mijn aanbod: Van afvalreductie tot voedsel productie. Kweken van oesterzwammen op koffiedik en dan restant koffiedik composteren. Reintegratie werkplekken
  Mijn vraag: kweekruimte ruimte inrichting vooral de Black Hanibal humidifier. Koffiebonen of cacao schilfers
 • Zelf pluk tuin
  Voor het opzetten van een zelf pluk tuin zoeken wij kennis en menskracht om dit te starten. Grond is er ongeveer 1 ha. Kennis van tuinieren is er. Het ontbreekt ons aan kennis omdat van de grond te krijgen.
 • Spelikaantje Krommenie
  We zijn op zoek naar nieuwe frisse ideeën om de naamsbekendheid in onze regio te vergroten en hoe wij ons kunnen ontwikkelen. We hebben ook organisatorische vragen.
 • Odion
  We denken aan een stukje praktische hulp (schilderen) en eventueel materiële ondersteuning.
 • Sport als cement voor de Zaanse samenleving
 • Present Zaanstreek slaat de brug tussen mensen die iets van hun tijd en talent willen geven en Zaankanters die wel wat hulp kunnen gebruiken. Dat doen we door het organiseren van vrijwilligersprojecten voor groepen. Bijvoorbeeld: een groep collega’s die een keer een dagje wil klussen bij iemand die het minder heeft, of een groep vrienden die wil wandelen met bewoners van een zorginstelling.
  Ons aanbod: we hebben regelmatig groepen vrijwilligers die iets kunnen betekenen voor jouw organisatie of client.
  Onze vraag: Lijkt het je leuk om een keer een dagje met een groep mensen een vrijwilligersproject te doen? Laat het ons weten.
 • De Wormerveerse roeivereniging De Zaan is bezig met het gebouw en vernieuwing van de Vloot, opdat wij tegemoet kunnen komen aan wat huidige sporters nodig hebben. Dit gezien vanuit de behoefte aan een aangename plek met goed sanitair, douches ( ook aangepast aan minder valide mensen) en met de wens om te roeien met sportieve, gebruiksarme boten waarmee sportieve roeiers die tegenwoordig langer zijn goed mee uit de voeten kunnen.
  Ik ben benieuwd aan welke tegenprestaties bedrijven behoefte hebben.
 • Vanuit de vereniging Scouting Assendelft hebben we enkele wensen die ik hieronder op een rijtje gezet, in volgorde van prioriteit. 1. De deur van de Kruitkamer (hout met metalen plaat) stralen en coaten. 2. Uitdruiprekken (kunststof of metaal en “voedselveilig”) voor oliebollenactie. 3. Dakbedekking (bitume, ongeveer 60 m2) vervangen boven de keuken en werkplaats. 4. Kleine “tribune” (2 zitrijen) voor bij de kampvuurkuil op het Klauterveld. 5. Nieuwe platen voor de klimwand in het sprookjesbos (platen gemaakt van een mix van hout en kunsstof of hout met een epoxy laag). 6. Nieuwe houten bankjes voor in de zalen. 7. Oliebollenbaksysteem met 3 grote pannen op aangestuurde branders met temperatuur-meetsysteem (thermometers, PT-100 gekoppeld) om de temperatuur van de olie (verdeelt over drie pannen) te monitoren tijdens de oliebollenactie (pannen en meetsysteem mogen ook apart). 8. Leveren en installeren van hetelucht kachels of alternatief hiervoor om ons gebouw warm te houden.
 • De Heemtuin wil graag nog meer bezoekers kennis laten nemen van het prachtige natuurgebiedje. Een theetuin als trefpunt kan meer bezoekers en inkomsten genereren. Wie denkt mee over realisatie en invulling van een dergelijke theetuin?
 • De Groote Weiver biedt de keuken, het cafe en de muziekzaal overdag aan tegen zeer schappelijke huurprijzen.
 • Hercules Zaandam is onder andere bezig om haar organisatie onder de loep te nemen om tot een zo efficiënt model te komen waarbij de vrijwilligers maximaal en mogelijk op projectbasis ingezet kunnen worden. Een derde persoon met ervaring aangaande voorgaande zou zeer op prijs worden gesteld.
  Verder is Hercules Zaandam actief op de markt bezig met o.a. scholen, stichtingen, verenigingen om het complex de Kuil maximaal uit te nutten. In samenwerking met Broeks Events zijn diverse scholen en stichtingen al mede-gebruikers van ons complex. Verdere uitdieping en ideeën zijn welkom!
 • Het Blauwe Pand in Zaandam zoekt mensen die iets willen programmeren in Het Blauwe Pand. Een rommelmarkt, kledingbeurs, filmavonden, bingo — maar misschien ook een lezingencyclus, poëzie-avonden, concerten (al dan niet klassiek). Ook zoeken we mensen die de buurtbieb wil runnen en/of koffie-inloop willen organiseren.
  aanbod: Het Blauwe Pand heeft flexplekken, vergaderruimte en werkplaatsen waar voor niets of weinig gebruik van gemaakt kan worden.
  aanbod: gratis boeken in de buurtbieb — eens in de maand voor 5 euro en 2 Saentjes eten.
 • Aanbod

 • Jaap de Jong stelt zijn capaciteiten als tekstschrijver/communicatieadviseur beschikbaar voor een van de projecten.
 • Saskia de Man van Gemeente Zaanstad biedt aan om vragen/suggesties richting lokale overheid te horen en verder te brengen.
 • Linda Tammerijn wil haar enthousiasme, denkkracht, oplossingsgericht en ervaring met marketing, communicatie, branding, opleidingen en productmanagement inzetten om een bijdrage te leveren aan de Zaanstreek.
 • André Feringa en Bas Biezen van Koster cs advocatuur en mediation komen kijken of ze een Zaanse maatschappelijk organisatie met hun juridische kennis kunnen helpen.
 • Heb je financiële ondersteuning nodig voor een goed idee voor de Zaanstreek? Rabobank Zaanstreek stelt € 40.000 beschikbaar voor een duurzaam, maatschappelijk en innovatief idee binnen de Zaanstreek. Dien uiterlijk 4 oktober 2015 je aanvraag in! Een project, wat je kunt indienen om deel te nemen aan de coöperatieve elevator pitch, moet voldoen aan de volgende voorwaarden:
  – een algemeen maatschappelijk belang dienen
  – van toegevoegde waarde zijn voor de Zaanstreek
  – in de Zaanstreek plaatsvinden
  – duurzaam zijn
  – innovatief zijn
  Op de Maatschappelijke Beursvloer zijn Lya de Hulster, Adviseur Coöperatie van Rabobank Zaanstreek, en Henk Cobelens, Fondsbestuurder Coöperatiefonds, persoonlijk aanwezig om verder tekst en uitleg te geven. Lees meer over het indienen van de aanvraag op de website van Rabobank Zaanstreek.
 • De Groote Weiver in Wormerveer biedt de popzaal, café en keuken overdag aan tegen zeer schappelijke huurprijzen.

Bedrijven/organisaties die zich hebben aangemeld

 • K&M Advies
 • Rabobank
 • Kuijs Reinder Kakes
 • Let’s Work
 • Notaris Rick Jacobs
 • Schoonmaakbedrijf Willems & Zn.
 • Stichting de Palmboom
 • Steenwijkerlandse Uitdaging
 • Etc

 

De Zaanse Beursvloer is een initiatief van de Zaanse Uitdaging en Aan de Zaan.

Klik hier voor de flyer ZaanseBeursvloer

AANMELDFORMULIER Stadexpeditie On Stage/Beursvloer 2016

Mijn naam (verplicht)

Mijn email (verplicht)

Ik meld mij aan voor 7 oktober 2016:

WORKSHOPRONDE 1
Tijdens ronde 1 heb ik de voorkeur voor de volgende workshop:

Vermeld ook kort wat je achtergrond is en wat je hoopt te leren.

WORKSHOPRONDE 2

Vermeld ook kort wat je achtergrond is en wat je hoopt te leren.

ZAANSE BEURSVLOER
Wat heb je nog nodig als maatschappelijk initiatief, stichting of vereniging? Welke bijdrage wil jij als bedrijf leveren? Vul kort en bondig je vraag of aanbod in voor de Zaanse Beursvloer.