02 SEPT 2019

#73 Van herriemakers en stiltewerkers (verslag)

Cultuur en stad

Een zeer diverse groep enthousiaste Zaankanters vindt  zijn weg naar Barndegat 6 -8 in de Achtersluispolder voor de (in de woorden van organisator Rob Smits) spannende expeditie van Platform aan de Zaan. Dat achter in de Achtersluispolder staat in de beleving van veel Zaankanters als achteraf. Toch is het juist op deze plek waar je jezelf terug vindt in een centrum van activiteit en creativiteit. Op dit adres is namelijk de kersverse Maakgemeenschap de Hoop gevestigd. Het begin van een broeiende gemeenschap.

Alles zelf ‘We maken alles zoveel mogelijk hier ter plekke, zelfs de hekwerken hebben wij hier gelast.’ Aan het woord is Cyril Stom, van de Crealisatie coöperatie, die dit project heeft geïnitieerd en begeleidt. Hij leidt de ruim twintig geïnteresseerden rond in deze verzamelwerkplaats die in over een maand officieel open gaat. Dat het allemaal nog nieuw is zie je aan de vele houten panelen en de leegte er achter maar hier en daar zie je al kleine oases van bedrijvigheid die de plek meteen bont en gezellig kleuren.
De maakgemeenschap zal hier ongeveer zeven jaar kunnen blijven. Dat is voor Cyril en de andere ‘stoutste jongetjes van de klas’ een walhalla. Hiervoor moesten ze vaak na een jaar steeds weer verhuizen. Ook gingen ze van kleine gekraakte ruimtes naar dit gigantische fabriekspand.  Ondanks deze schaalvergroting hoeven ze niet bang te zijn dat er een werkruimte leeg blijft staan.

‘Wij faciliteren de plek.’ De gemeenschap moet vanzelf ontstaan, dat kun je niet afdwingen, maar wel voorbereiden. Één van de manieren waarop dit gebeurt, is door de toekomstige verhuurders te vragen minimaal vijf dagen mee te werken aan de opbouw. Zo leer je elkaar kennen. Er is ook een hoek waar je samen kunt eten. Hier zijn Marco en Els van ‘het Groenen Paradijs’,  neergestreken waar zij betaalbare maaltijden verzorgen. Erg lekker en verrassend, zoals de aanwezigen straks ook zullen mogen proeven.
Er strijken hier kleine bedrijfjes neer, veel makers, ambachten, maar ook yogamatjes en iemand met een keramiekoven. Er staan ook enkele grotere houtbewerkingsmachines die men kan delen. Veel mensen die hier komen kunnen vaak meerdere dingen; boren, lassen en yoga. Hier zitten zowel herriemakers als stiltewerkers.

Een hele hoop. Als de maakgemeenschap dit pand weer achter zich moet laten, is het de bedoeling dat alles weer meegenomen wordt naar een volgende plek. Hopelijk is deze dan definitief. Dat is wel het voordeel van zoveel mogelijk zelf aanleggen. Een mega-investering die je straks weer mee kan nemen. En ook alle kennis die hiervoor bij de diverse broedplaatsen is opgedaan, wordt elke keer weer meegenomen. Delen is het toverwoord.  Men gunt hier elkaar ook veel. Het oude denken in concurrentie krijgt hier geen plek.
Staat de naam Hoop voor hoop op een toekomst waar zo met elkaar omgaan de normaalste zaak van de wereld zal zijn? De eerste fabriek die hier zat heette zo en maakte golfkarton. Twee van de bezoekers zijn inmiddels gepensioneerde mannen die hier hebben gewerkt. Daarom hebben ze die naam toch gekozen, al hebben ze eerst getwijfeld. Zoals Cyril dat puntig verwoord:

Wij hopen niet, wij realiseren. Om dat adagio meteen maar aan de lijve te ondervinden stond er een workshop strobouw op het programma. Architect Thomas van Nus van Chrith architects begeleidt die. Hij vertelt iets over de geschiedenis en werkwijze en daarna moet er een deel van een houtconstructie gevuld worden met aanwezige strobalen. Hij heeft er drie vrijwilligers voor nodig, maar volgens mij stonden er op een gegeven moment wel zes mensen mee te helpen.
Hierna hadden wij natuurlijk honger gekregen en ‘het Groenen Paradijs’ voorzag in heerlijke hapjes. Mensen bleven nog lang nakletsen, er werden vele nieuwe contacten gelegd en alle eer mag natuurlijk gaan naar deze plek die daarvoor de inspiratie gaf.

Ik zelf hoop natuurlijk dat het een groot succes wordt. Correctie; ik weet zeker dat dit succes hier gerealiseerd zal worden.
Jacob Spaander.

 

20190902_194823
img_5655
img_5681
img_5680