Verslag Denk mee over wie de nieuwe burgemeester van Zaanstad wordt

Verslag Denk mee over wie de nieuwe burgemeester van Zaanstad wordt

Zaanstad krijgt een nieuwe burgemeester. Wat voor belang hechten we hieraan, wat kan een burgemeester betekenen voor onze stad?  Lees het verslag.

De verkiezingen staan voor de deur en Zaanstad is op zoek naar een nieuwe burgervader of -moeder. Een mooi moment om ons af te vragen wat voor soort burgemeester geschikt zou zijn en of de invloed en de macht van een nieuwe burgemeester ook aan verandering onderhevig is. Ruim twintig mensen, waaronder leden van verschillende gemeentefracties,  bogen zich over de vraag wat voor type burgemeester Zaanstad goed kan gebruiken.

Zij lieten zich eerst inspireren door Anneke van Dok, een geboren Zaankanter die het ambt van burgemeester in verschillende plaatsen heeft vervuld en nu haar journalistieke carrière, ooit begonnen bij de Typhoon, even voortvarend oppakt bij de Orkaan.

Anneke van Dok heeft het over de burgemeester als over een schaap met vijf poten om die wankele zetel te ondersteunen. Een vertrouwenscommissie kijkt meer naar een wensmodel dan naar de realiteit wat een opmaat kan zijn voor conflictsituaties. Het is dus belangrijk om te onderzoeken welk type burgemeester bij Zaanstad past.

Is het een rustige burgervader of -moeder of een ambitieuze bruggenbouwer? Of toch de lobbyist die overal doelgericht aanwezig is? Soms heb je een echte probleemoplosser nodig of gaan we toch voor een meer ondernemend type? En willen al die types wel? Zoveel animo lijkt er niet te zijn voor een burgemeestersrol in Zaanstad. Maar Anneke van Dok steekt ons een hart onder de riem: Hoe groter de gemeente hoe minder sollicitanten je doorgaans krijgt. Dan mogen wij best groos op zijn dus.

Jaap de Jong van De Orkaan had laatst tien Zaankanters (waaronder uw verslaggever zelf) gevraagd een soort welkomstbrief aan de toekomstige burgemeester te schrijven. Van al die inzendingen maakte Jacob Passander een soort bloemlezing waarin alle in de Zaanstreek aanwezige tegenstellingen goed tot hun recht kwamen en waardoor je zou denken dat Zaanstad wel tien verschillende types burgemeesters kan gebruiken.

Pepik Henneman vertelde over Het burgermeesterboek dat hij heeft geschreven: dit gaat over lokaal en duurzaam innoveren voor iedereen. We moeten bepalen wat wij willen dat er gebeurt en dat mogelijk maken, ook als het buiten de kaders valt en zorgen dat je bijval krijgt. Om dit te illustreren had hij een kartonnen koffiebekerhoudertje in zijn hand. Je moet er voor zorgen dat iedereen zijn koffiebeker daar in wil zetten.

Dat is ook wat wij ook doen bij Platform Aan de Zaan: koffiehoudertjes smeden.

Na al deze inspiratie was het tijd om aan het werk te gaan. In een aantal groepjes bogen wij ons over een drietal vragen om tot een aanvullende profielschets te komen voor de ideale burgemeester van Zaanstad.

Profielschets ideale burgemeester Gemeente Zaanstad

  • Kennis van de Zaanse identiteit (en dus van de afzonderlijke dorpen) is een pre.
  • Het moet een bruggenbouwer, een verbinder zijn en als het nodig is ook een mediator.
  • Zaanstad kan ook wel wat juridische scherpte gebruiken; als kleine partij moet je wel je spel kunnen spelen. Dus een ambassadeur van de ambities van de stad en daarmee trots uitstralen.
  • Hij of zij moet dat volkse ook een beetje in zich hebben en vooral charisma. We willen zeker geen museumstuk.
  • Recht voor z’n raap. Een goede meetlat is deze; Poelenburgers moeten trots op hun burgemeester zijn.

Gezien deze opsomming is het niet verwonderlijk dat vanuit twee groepjes zelfs het idee kwam om er een duobaan van te maken kwam. Wellicht dat de vertrouwenscommissie zich ook serieus gaat buigen over het idee om een dagburgemeester aan te stellen. Er leven genoeg bijzondere mensen in Zaanstad om voor die functie te vragen.

In ieder geval moet de nieuwe burgemeester een rots in de Zaanse branding zijn, of misschien beter gezegd; iemand die de gemeenschappelijke stip op de balk kan aanwijzen en de uitdagingen van zowel de Zaanstreek als van deze veranderende tijden begrijpt en mensen daarin kan meenemen of ondersteunen. We willen een kei van een burgemeester.

We schetsen hier ons ideaalbeeld. Zaankanters klinken hierdoor een beetje veeleisend, maar ik weet zeker dat als een versbakken burgemeester zich eerst in de Zaanse volksaard en de dynamiek van deze kleine grote stad verdiept dat hij of zij heel enthousiast kan worden. Saai zal het zeker niet zijn!

Jacob Passander