Wormerveer energieneutraal huis

Wormerveer energieneutraal huis

Eerste met subsidie en lening Zaanstad

Energieneutraal huis Wormerveer zegt Nuon vaarwel

Vol trots wijst Gerard Platjouw op de gasmeter in de gangkast. Het rood/witte plakband zegt genoeg: de gasmeter is buiten werking. Aan de Wormerveerse Ampèrestraat 14 staat de tweede (na Sluispad) uit de serie van honderd woningen die onder aanvoering van Urgenda geen gas en elektra van de energiebedrijven meer kopen. Maar het is de eerste die profiteert van de dit jaar beschikbare 2900 euro subsidie van de gemeente Zaanstad en de lening.

WP_20160325_022De nul-op-de-meter mijlpaal werd met eren klein feestje gevierd. En daar is alle reden toe. Toen Carla en Gerard Platjouw in 1987 hun uit 1930 stammende woning in de elektrische buurt kochten kwam Nuon met een gasrekening voor zesduizend kubieke meter. Stap voor stap brachten ze het gasverbruik omlaag. Eerst met dubbel glas en een klokthermostaat. Successievelijk kwam er Tonson isolatie voor de vloer en kregen de spouwmuren en het dak een behandeling. Dat de kinderen inmiddels het huis uit waren had een niet te onderschatten effect.

WP_20160325_012Het laatste pakket maatregelen kwam in beeld na de uitdaging die Urgenda-directeur Marjan Minnesma een jaar geleden op de Dag van de Duurzaamheid in de Wormerveerse De Lorzie deed: honderd Wormerveerse woningen energieneutraal maken. Op het dak staan nu naast de zonnepanelen ook collectoren die het badwater en de cv-installatie verwarmen. Met een boilervat, elektrische apparaten, kabels en ict-aanpassingen om in je luie stoel de boel te regelen kostte het hele project 33.600 euro. De annuïteitenlening via de gemeente Zaanstad http://www.duurzaan.nl/ dekt vrijwel het hele bedrag tegen een rente van twee procent. In wezen gebruikt men zijn energielasten voor de komende vijftien jaar voor de financiering van alle maatregelen.

WP_20160325_015Triomfantelijk toont Platjouw het resultaat: De uitdraai van zijn gasrekening gaat van zesduizend naar nul kubieke meter gas. Het trotse gevoel is merkbaar als hij zijn gasten rondleidt. “We deden het stap voor stap. Het ging haast ongemerkt. De grootste verandering was voor ons om van het gasfornuis over te stappen op inductie koken. Het eten is zo snel klaar.“

Marjan Minnesma: “Of je nu bezorgd bent over het klimaat, de uitputting van de gasreserves of omdat je Poetin niet vertrouwt, het maakt niet uit om die stappen te zetten.” De honderd Wormerveerse huizen is een rekbaar begrip. Inwoners van heel Zaanstad, Wormerland en Oostzaan kunnen meedoen. http://www.urgenda.nl/themas/bouw/energieneutraal/

Het vlot goed, zegt Minnesma: “We vieren nu elke maand een feestje.”
Wormerveer

WP_20160325_020De Urgenda-voorzitter, die mondiale problematiek aan praktische maatregelen verbindt, die zich zorgen maakt over de aarde, is extra betrokken bij het Wormerveerse project. Ze bracht haar jeugd door aan de Albert Meijnsstraat in Noord, haalde brood bij Dirkson in de Edisonstraat en zat op de Jan Ligthartschool (thans de Pionier) waar later energie-wethouder Dick Emmer op zat.

Emmer vertelde dat Zaanstad bezig is met een inhaalrace. De gemeente staat op de ranglijst van energielabels bij de laatste twintig. “Met het energie-concept van Urgenda kun je met relatief kleine ingrepen je woning aanpassen. Het geeft nauwelijks troep en je kunt gewoon thuis blijven wonen. Met de subsidie hopen we het de huizenbezitters nog makkelijker te maken. Er moet echt wat gebeuren. Energiebesparing is goed en je houdt geld over voor andere leuke dingen. ”

Hans Bosma