Aan de Zaan <h1>#14</h1>

Aan de Zaan

#14

Maandag
3 november 2014

Festival Stads/Einder

Componist Arthur Wagenaar wil in 2015 & 2016 in de 4 seizoenen vier festivals organiseren over de dynamiek tussen Stad & Land. Via  de site Voor de kunst kun je het project ondersteunen.

IMG_3206[1]Er is een kruisbeweging tussen stad en land gaande: wereldwijd verlaten mensen het platteland en zoeken hun geluk in de grote stad, boerenbedrijven worden steeds groter en machinaler.

Aan de andere kant worden steden juist groener door initiatieven zoals stadstuinbouw en transition towns en zijn stedelingen op zoek naar ruimte en meer contact met de natuur.
Arthur Wagenaar werkt aan een compositie over dit thema, geïnspireerd op het boerenleven versus dat van de stadsmens. De compositie wordt uitgevoerd op de festivals. Daarnaast komen er debatten en workshops van en met mensen uit beide werelden, stad en land. Culinaire streekproducten zullen niet ontbreken.

Arthur presenteert zijn plannen bij Aan de Zaan #14 met oa. live muziek en streekproducten, en zal de vraag stellen wie mee wil denken en doen met de organisatie van de festivalserie. Tevens is er de mogelijkheid een deel van de compositie te ‘adopteren’ en zo te helpen de muziek te laten ontkiemen.

Wat is het verschil tussen skyline en horizon?
Daar waar Aarde eindigt en de lucht begon
Waar stopt de volgebouwde stadsplattegrond,10386276_717672731636189_1602604128770847298_n
Naast de plek waar eens het boerenland bestond?
De hemel ligt verdwaald tussen einder en begin
En ik zit er, zoals gewoonlijk, weer middenin
– Jacob Passander

Verslag van de avond

Samen bouwen aan Festival ‘Stads/Einder’

Maandag 3 november was het thema van deze aflevering van Aan de Zaan hoe je samen een festival kunt organiseren en invullen. Arthur Wagenaar, componist en uitvoerend muzikant deelde zijn idee voor het festival Stads/Einder, over de dynamiek tussen stad en land. Om de mensen in de sfeer te laten komen brachten Arthur Wagenaar en Jacob Passander eerst een literaire en muzikale samenwerking. Een gedicht over de spanning van stad en land, samen met een pianocompositie die dezelfde dynamiek liet horen.

Ongeveer vijfentwintig mensen bogen zich vervolgens over hoe je het festival kunt invullen. Er waren verschillende thema’s, zoals locatie, culinair en invulling. Opvallend bij de locaties waren de vele plekken waar burgers allerlei (groene) initiatieven hebben ontplooid, zoals de For-tuin, Monettuin en het kersverse Westzanererf. Maar ook oude pakhuizen, en oude bedrijfsterreinen of gebouwen zoals Hembrug, de Loads en het Blauwe Pand.

De groep die zich met eventuele gasten bezighield kwamen met een geweldige lijst van mogelijke sprekers. Van Freek de Jonge tot onze eigen stadsfilosoof, al was niemand er zeker van of wij die al hadden. Maar ook veel mensen die zich bezig hielden met (lokaal) voedsel, architectuur, sociale cohesie of duurzaamheid. Van Zaanse schonen tot Harry Slinger. Een indrukwekkende lijst die ook meteen mooi aangeeft hoeveel er gebeurt in de Zaanstreek.

Onder het kopje artistiek de namen van stadsdichters, rappers, muzikanten, kunstenaars, landschapsarchitecten en verhalenvertellers. Ook ideeën als dieren ter plekke slachten om te zien hoe ons vlees wordt verwerkt of, voor vele een vriendelijke variant, mensen dieren laten tekenen, schilderen. Ook het idee om een schuit rond te laten varen met daarop koeien en groenten zoals in Venetië. Ook hier volop ideeënrijkdom.

Ook de groep over de culinaire invulling vertoonde genoeg weelde. Er zijn genoeg plaatselijke bedrijven en restaurants die zich op een positieve manier onderscheiden. Maar ook streekproducten zoals Breugems bier, maar ook de Zaanse mayonaise, Zaanse mosterd, Zaanse sambal of de koekjes van Verkade. Vooral de ‘streekproducten’ zijn hele interessante items om iets mee te doen op het festival. Want hierin is de spanning ook voelbaar; grootschalig want Zaanse mayonaise en de koekjes van Verkade gaan de hele wereld rond en laten daarmee ook de rol van de Zaanstreek zien in de voedselindustrie, en toch zijn al die bedrijven sterk geworteld (geweest) in de Zaanstreek.

Na de terugkoppeling van alle groepen betrad Dennis Jak het podium om iets te vertellen over zijn ‘Rokkietochie’, het idee voor een rockfestival rond de Dam in Zaandam.

Arthur sloot de avond af met het vertellen over de compositie die hij in het kader van het festival zal maken, die uit twaalf stukken, oftewel twaalf maanden zal gaan. Een moderne en eigentijdse variatie op de vier seizoenen. De avond eindigde met het pianoklanken van Arthur. De organisatie van het festival moet nog verder opgezet worden maar wat deze avond als bijdrage daaraan heeft geleverd is een rijkdom aan ideeën en de luxe om te kunnen kiezen uit de weldaad van mogelijkheden.

Oftewel, wordt vervolgd. En we kunnen straks met trots zeggen over het festival Stads/Einder; mede mogelijk gemaakt door Aan de Zaan.