img-20190423-wa0012

Geschiedenis Platform aan de Zaan

Het barst in Zaanstad van de initiatieven; klein en groot, rijp en groen, vluchtig en duurzaam. Initiatieven en ideeën die van elkaar kunnen leren en elkaar kunnen versterken. Om samen Zaanstad nog een stukje mooier en leuker te maken. 

In 2013 ontstond het idee bij de gemeente Zaanstad, Pakhuis de Zwijger en Café Fabriek om een platform voor maatschappelijke initiatieven te starten. Een platform waar initiatiefnemers elkaar kunnen ontmoeten, ideeën en ervaringen kunnen uitwisselen en elkaars initiatief kunnen versterken. Op de eerste avond van Platform Aan de Zaan ontmoetten vijftig initiatiefnemers elkaar. Samen maakten zij een agenda voor de komende platform-avonden. 

Sinds deze eerste platform-avond in 2013 is Platform Aan de Zaan uitgegroeid tot eennetwerk dat jaarlijks ongeveer 10 bijeenkomsten rond drie programmalijnen organiseert. Het Platform heeft een kernteam dat de lijnen uitzet en de avonden organiseert. Inmiddels zijn er 70 bijeenkomsten geweest, met meer dan 1000 bezoekers. Een groot aantal van hen zijn trouwe bezoekers van de avonden. En nog steeds weten nieuwe Zaankanters de weg naar Platform Aan de Zaan te vinden.

De focus ligt in 2019 op het verder vergroten van de impact van lokale initiatieven en het bereik van Platform Aan de Zaan. Het doel is te zorgen voor verbinding en het uitwisselen van kennis tussen groeperingen met initiatief en de Zaanse samenleving. 

Dit doen we door een aantal belangrijke thema’s te verdiepen. We werken met een herkenbare jaaropbouw en willen meer actieve burgers, bedrijven, organisaties en ambtenaren gedurende het jaar laten meedenken en meewerken aan de programmaavonden. Zo vergroten we de impact van het platform!

Het kernteam van Platform Aan de Zaan heeft hiertoe een programma uitgewerkt met drie thema’s (programmalijnen) die samen de rode draad vormen voor 2019. Deze thema’s zijn Sociaal & inclusief, Duurzaam & innovatief, Cultuur & stad. Hiermee streeft Platform aan de Zaan ernaar mensen te activeren, ze uit te nodigen mee te denken en mee te doen.

Zo leveren we gezamenlijk een bijdrage aan een meer sociaal en inclusieve samenleving, die zorgt voor een duurzame ontwikkeling in een stad waar cultuur floreert. En wordt Zaanstad een stukje leuker en mooier.