0-hout3

07 JAN 2019

#67 Verslag Ik hout er maar niet over op.

Duurzaam en innovatief

Verslag Platform Aan De Zaan 7 januari 2019 over hout, cultuur en innovatie. Met meer dan 100 bezoekers voegt Platform Aan de Zaan weer een pareltje toe aan een lange reeks van boeiende avonden. Dit keer de centrale vraag: wat hebben een houten huis, een galjoen en een flatgebouw met elkaar te maken? Oftewel: waar zijn wij werkelijk groot in, in de Zaanstreek?

Om bij dat antwoord te komen, begon Jacob Spaander met een verhaal over de Zaanse methode. Van de eerste Zaankanter die met zijn gammele bootje de veenstroom is opgevaren naar het eerste industrieterrein ter wereld. Als we ergens goed in zijn in Zaanstreek, is het om iets wat een ander heeft bedacht net even anders te doen en daar een slaatje uit te slaan. Oftewel, de Zaanse methode. En hout staat centraal in die ontwikkeling.

De Zaanse methode 2.0. Vandaar dat Els Bakker, ook van Platform Aan de Zaan, de Zaanse methode 2.0 voorstelt.

Enerzijds hebben we hebben erfgoed waar we iets mee moeten doen en anderzijds is heel hard duurzame innovatie nodig.  De vraag rijst of de aloude expertise over houtbouw niet juist de kiem bevat voor innovatie in stedelijke ontwikkeling en het belang van duurzaam en klimaatadaptief bouwen. Wij moeten deze expertise die hier in de Zaanstreek bestaat en haar groot heeft gemaakt, bewaren en doorgeven, (ook vanwege restauratie van bestaand erfgoed). Tevens moeten wij kijken hoe houtbouw in te zetten is en te vernieuwen om aan de opgaven van deze tijd te voldoen.

Is hout misschien het circulaire product wat nodig is, en is de specifieke Zaanse kennis juist iets waarmee wij ons onderscheiden van andere steden?

Geen standaardverhaal. Om de Zaanse houtgeschiedenis naar het heden te trekken, is Pepik Henneman van Meneer de Leeuw uitgenodigd om iets te vertellen over één van de diverse ideeën die daar over bestaan.  In dit geval de droom van Vladimir Martus die een replica van een achttiende eeuws fregat, genaamd de Shtandart heeft gebouwd. Onder het houtwerk bevinden zich moderne technieken. Vladimir wil jongeren in aanraking brengen met zeilen en nieuwe (oude) beroepen. Zijn wens is een scheepswerf te beginnen voor oude houten schepen en voor hem is de Zaanstreek definitief de plek waar dat zou kunnen gebeuren.

Er zijn meer Zaanse groepen bezig met een dergelijk plan, en op het eind van de avond werd de wens om met elkaar samen te werken nog eens uitgesproken.

Hoe hoog moet je ambitie zijn. Om ons te inspireren hield Kathrin Hanf van SeArch (Stedelijke ontwikkeling en architectuur) een presentatie over hotel Djakarta, dat voor een groot deel uit hout bestaat. Zoals de naam al doet vermoeden, zoekt SeArch met hun projecten naar wat je kunt toevoegen aan een plek of een stad.

Op de kop van het Java eiland in Amsterdam rijst het hotel op als een boeg van een schip. De binnentuin ligt in het verlengde van de binnentuinen van de aangrenzende woonblokken. Hier bevinden zich de vele publieke functies van het hotel. De hotelkamers zijn gemaakt van houten modules die als het ware in een betonnen skelet zijn geplaatst. SeArch kiest ervoor om hout alleen in te zetten waar het ook efficiënt toegepast kan worden. De vele foto’s laten zien dat het hotel een warme uitstraling en binnenklimaat heeft dat je eigenlijk alleen met hout kan bereiken.

De vraag of dit gebouw de vertaling van houtskeletbouw naar de moderne tijd is beantwoordt Kathrin door aan te geven dat pure houtbouw van negen verdiepingen nu nog qua regelgeving nog te ingewikkeld is om te realiseren. Maar ze hebben het wel zo ver het maar kon geoptimaliseerd. De ambitie was erg hoog maar het heeft zich uitbetaald in vele globale prijzen.

Het hou(d)t hier niet op. Met deze avond wil Platform aan de Zaan mensen inspireren om zowel achterom als vooruit te kijken. Het succes van een avond is meestal goed af te meten aan de gesprekken die na afloop ontstaan. Als het levendige en soms verhitte gespreken zijn en veel mensen blijven hangen kun je spreken van een geslaagd programma. Ook dit was nu weer het geval.

Naar aanleiding van deze avond hebben veel mensen een enquêteformulier ingevuld. Aan de hand hiervan willen wij kijken hoe wij hier een vervolg aan kunnen geven. Dus nu kijken of we de Zaanse methode 2.0 kunnen neerzetten. Wellicht door de hier aanwezige expertise op het gebied van houtbouw in te zetten om duurzaam te bouwen.

Wat daarvoor belangrijk is, is de samenwerking en de combinatie van oude expertise en nieuwe uitdagingen. Zoals Pepik het zei: ‘Ik hoop dat het idee zo leuk is dat wij het gewoon gaan doen. En Kathrin kon daar alleen maar aan toe voegen: ‘Bouw zo door, ik merk dat de Zaanstreek er klaar voor is.’

Als we één ding met deze avond hopelijk hebben bewezen is dat het wel. Op naar een vervolg. Laten wij die nu nog onbekende toekomst op varen.

0-hout2
0-hout1