dscn0887

13 MEI 2019

#71 Jongeren aan zet (verslag)

Duurzaam en innovatief

MAGISCH PLASTIC EN BIKINI’S VAN DE TOEKOMST. Verslag Jacob Spaander

Jongeren aan het woord In de programmalijn Duurzaamheid en innovatie zijn deze avond jongeren aan zet. De vorige avond waren veel initiatieven aanwezig en in beeld gebracht, maar was wel een veertig plus verhaal. Dat roept de vraag op hoe je jongeren hierbij kunt betrekken. Daarom gaven wij deze avond jongeren het woord om hun zorg en ideeën te uiten over wat nodig is op het gebied van duurzaamheid en innovatie.

Klimaatherstellers Het publiek bestond deze avond inderdaad uit meer jongeren dan normaal. Allemaal klimaatveranderaars. Of klimaatherstellers, zoals Platform organisator Martin de Ruiter ze liever noemde.

Bikini van de toekomst Voor de inspiratie zijn de zussen Natascha en Anouschka Hendriks aanwezig. Zij vertellen over hun bikini van de toekomst. Beiden zijn zeer milieubewust opgevoed en Natascha, de oudste van de twee, wilde graag een bedrijf in duurzame producten beginnen. Omdat ze er achterkwam dat de mode-industrie sterk vervuilend is werd het uitgangspunt hoe je kleding kan maken zonder nieuwe grondstoffen te hoeven gebruiken.

Duurzaam zwemgoed Dit leidde tot een jasje gemaakt van garen, gecreëerd uit 25 stuks half liter plastic flesjes. Terwijl de laatste exemplaren via hun website www.junglamsterdam.nlworden aangeboden, zijn ze nu overgestapt op bikini’s. Duurzame zwemkleding wordt nog amper aangeboden. Het laten overvliegen vanuit Australië is niet echt duurzaam.

In Nederland zijn ze het eerste bedrijf dat de bikini van de toekomst aanbiedt. Van visnetten en ander nylonafval wordt de stof gemaakt en de bikini’s worden duurzaam en eerlijk geproduceerd in Portugal. Op dit moment wordt hun website omgebouwd en binnenkort kunnen de eerste bikini’s al als pre-order worden besteld.

Het heeft iets moois: iets uit de zee halen wat daar niet hoort om er iets van te maken waarmee je weer die zee in gaat.

Plastic magic Hierna was de beurt aan Mike, Krista en Charissa, drie eerstejaars scholieren van het Saenredamcollege. Geïnspireerd op de groeiende afvalberg en Holle Bolle Gijs bedachten zij ‘Plastic magic’. Dat is een afvalbak die jou bedankt als je er plastic in gooit omdat door die actie de plastic soep niet groter wordt. De bak werkt op zonnecellen en er komen ook allerlei weetjes op te staan. Kortom; het wordt leuk om iets op de juiste manier weg te gooien. Hun boodschap is dan ook: “niet lui zijn, zoek de prullenbak op”.

De ideeëngenerator Tijdens het interactieve gedeelte gingen wij met  Platform organisator Rob Smits op zoek naar een goed idee (voor jongeren) dat we konden belonen met een bedrag van 500 euro. Eerst moesten wij natuurlijk kijken waaraan zo een goed idee zou moeten voldoen. We kwamen tot zes criteria; 

  • iedereen moet het een goed plan vinden,
  • de formulering moet positief zijn,
  • het moet uitvoerbaar zijn,
  • een uniek element voor de Zaanstreek bevatten,
  • het moet echt wat opleveren wat betreft impact op milieu of bewustwording en
  • het moet aantrekkelijk zijn om mee te doen.

De ideeën stapelen zich op Op blaadjes werd druk gepend. Nadat die verzameld werden door de ideeënkapiteins  (steeds de jongste van een groep) kon je ook echt zeggen dat de ideeën zich opstapelden, wat natuurlijk een goed teken is.

De meest interessante ideeën waren o.a. watertappunten, een vuilophaalwedstrijd, regenton voor water in de toiletten, een speelgoedruilbeurs in combinatie met een repaircafé en een workshop sieraden maken van afval. Uiteindelijk zijn er twee ideeën beloond met elk een bedrag van 250 euro.

Prijswinnend ideeën Het eerste is het idee om scholieren bij aanmelding op hun nieuwe school een duurzame gerecyclede fles te geven. Het andere idee dat beloond werd was plastic magic zelf, wat de drie jongste bezoekers van deze avond zo prachtig hadden gepresenteerd. Het bedrag is bedoeld voor materiaal voor een prototype dat met de docent techniek en leerlingen van het Saenredamcollege gebouwd kan worden.

Hiermee geeft Platform aan de Zaan ook meteen een praktisch vervolg aan deze avond. Een goede eerste stap om jongeren in de Zaanstreek meer te betrekken bij duurzaamheid. We gaan natuurlijk de twee ideeën in hun uitvoering volgen dus kunnen we gelukkig zeggen: wordt vervolgd.

Een nieuwe generatie klimaatherstellers staat op.

 

 

dscn0759
dscn0771