Verslag 50# Expeditie naar Bij Bind

IMG_4468

Het was prachtig weer voor een feestje van de 50e bijeenkomst van Aan de Zaan op de Tweede Pinksterdag. Met Platform Aan de Zaan waren wij met twintig mensen op expeditie Bij Bind, de gloednieuwe huiskamer op het Hembrugterrein, voor de ondernemers en de buurt, maar ook voor iedereen die zich kan verbinden met een positief idee of concept, zoals Bas Kinsbergen van Bind dat verwoordt.

Gun jezelf een feestje

Verslag vijftigste Aan de Zaan Bij Bind op het Hembrugterrein. 5 juni 2017

Toen Bas Kinsbergen ongeveer vier jaar geleden in Zaandam als ondernemer neerstreek kwam niet alleen het idee voor een buitenbios bij hem naar boven. Hij wilde, samen met zijn vrouw Judith Pelgrom ook een plek creëren waar mensen elkaar konden ontmoeten. Het transformatiehuisje werd beschikbaar gesteld.

Afgelopen vrijdag was, na een lange verbouwing, eindelijk de opening, en deze Aan de Zaan avond mag dus gelden als de eerste georganiseerde activiteit aldaar. Het was hard werken maar ze hadden nooit kunnen voorzien dat het zo mooi zou worden. En hij kan met trots zeggen dat het een samenwerking is geweest van veel vrijwilligers en organisaties.

Martin de Ruiter, onze moderator van de avond is benieuwd in hoeverre het thema van deze avond; gunnen en vergunnen, hierbij een rol heeft gespeeld. Natuurlijk voelt het zeker alsof het hun gegund is dat het een succes wordt. Ook mensen van de Rijksvastgoeddienst hebben zich er voor ingezet. En ook een ambtenaar van de gemeente die hem zelf opbelde en suggesties gaf om dingen soepeler te laten verlopen. Zij kon niet om de ‘vinkjeslijst’ heen, maar daar omheen kon zij wel heel veel doen.

Jacob Spaander vertelde over zijn ervaringen met maatschappelijke initiatieven en de transitie die gaande is. Volgens hem is het vooral een kwestie van investeren in elkaar goed leren kennen. Hij stapt zelf gewoon naar de gemeente met de woorden; we hebben een leuk idee, we gaan het hoe dan ook doen, maar wat hebben jullie nodig om net zo enthousiast te worden? En dat werkt, want ambtenaren gaan zelf uiteindelijk zelf op zoek hoe ze je verder kunnen helpen.

Jarik Bouw werkt bij de Gemeente Zaanstad in het maatschappelijk domein, afdeling projecten. Hij onderzoekt hoe je (als gemeente) innovatieve ideeën verder kan helpen. Er wordt meer van bewoners verwacht maar dan moeten ze ook de ruimte krijgen en waar nodig gesteund. Gelukkig zit het gemeentehuis vol met welwillende ambtenaren. Wel heb je binnen de gemeente twee domeinen; het maatschappelijke en het stedelijke. Die vinden elkaar nog niet altijd, maar dat gaat wel steeds beter. Maatschappelijke initiatieven grijpen soms ook in op het stedelijke domein en spelen zich vaak af in de openbare ruimte. Ook komt het sociale aspect van stadsvernieuwing steeds duidelijker naar voren. Waar het vooral allemaal om draait is dat je elkaar beter kunt gaan vinden.

De avond kende ook een muzikaal intermezzo. Rob Stoop, die de mensen al had verwelkomd met klanken uit de accordeon klom achter de piano om twee stukken van zijn nieuwe cd ‘The art of being alone’ ten gehore te brengen.

Martin nodigde de mensen uit om met elkaar te praten over het gunnen en vergunnen, waar goed gebruik van werd gemaakt. Verschillende mensen gaven daarna aan echt met nieuwe inzichten of ideeën bij deze Aan de Zaan weg te gaan en daar doen we het natuurlijk voor, al vijftig keer.

Natuurlijk werd dat gevierd met een drankje, maar niet voordat Jacob nog een column voorleest over het fenomeen gunnen. Al met al was het een geslaagde ‘verjaardagsfeestje’ en op naar de honderdste editie van Aan de Zaan. Mensen weten elkaar steeds beter te vinden en platform Aan de Zaan blijft zich daar ook voor inzetten.

Jacob Passander

Bekijk ook de video

 

Bij Zaanse Verhalen schreven we eerder over dit mooie project.

Van de opening is inmiddels ook een video.