#49/verslag Sociaal ondernemerschap

#49/verslag Sociaal ondernemerschap

IMG_5498Het was een sociaal gebeuren op 8 mei in de proeftuin voor sociale ondernemers. Het sociaal ondernemerschap leeft in de Zaanstreek!  Onder bezielende leiding van Rob Smits gingen een kleine vijftig bezoekers op onderzoek uit naar de betekenis en waarde en hoe we er zelf mee aan het werk kunnen. 

Een sociale onderneming heeft sociale impact maar weet zichzelf ook goed te bedruipen. Het zit ergens tussen een non-profit organisatie en een commercieel bedrijf in en heeft dus het beste van twee werelden in zich. En is ook nog eens goed voor de wereld zelf.

IMG_5501Bram Kodde is afgestudeerd op verschillende soorten businessmodellen die sociaal ondernemers hanteren. Een mooi voorbeeld is Granny ’s finest. Ouderen zijn goed in breien. Samen met studenten van de Kunstacademie ontwikkelen zij producten voor de verkoop. Een van de doelen is het verminderen van eenzaamheid onder die doelgroep. Hoe meer er verkocht wordt, hoe groter de sociale impact. Er wordt vooral gekeken naar de kwaliteiten van mensen.

IMG_5506Raoul Becher koppelt met starters4communties starters aan buurtinitiatieven. Vanuit de gedachte dat je samen sterker staat en dat jong talent de schakel is naar maatschappelijke vernieuwingen willen ze kansen creëren voor zowel starters en buurtinitiatieven. Hoe kun je de geldstromen ombuigen naar sociale ondernemingen en buurtinitiatieven kwam onder meer aan bod.

Aan het werk in de Proeftuin

IMG_5509Business Model Canvas is een middel om in kaart te brengen wat voor soort onderneming je hebt/nastreeft en hoe je daar een verdienmodel aan kunt koppelen. Ik pende zelf de prachtige alliteratie; businessmodel voor een buurtmoestuin op, maar daarmee doe ik deze methode zeker geen recht. Je krijgt inzicht in je eigen initiatief of onderneming, maar je wordt soms ook gedwongen keuzes te maken.

IMG_5512Een groep sprak met Femke Nagel en Bram Kodde over de verschillende bedrijfsvormen die mogelijk zijn. Meerdere voorbeelden van een eenmanszaak, een stichting en vereniging kwamen aan bod. Goed om te weten is dat als je zaken doet buiten Nederland er dan soms andere rechtsvormen nodig zijn.

IMG_5511Er kwamen vraagstukken over het ondernemerschap zelf aan bod. Martin de Ruiter en Pieter Grandiek traden op als coaches. Interessante vragen werden opgeworpen. Is het maken van een streekgebonden product al een vorm van sociale betrokkenheid? Wat is nu precies het verschil tussen een sociale onderneming en een sociale ondernemer?

IMG_5514Mooie antwoorden waren er ook, zoals: sociaal bezig zijn is wat anders dan korting geven. Doe vooral waar jij goed in bent en zoek daarbij de mensen die goed zijn in de dingen waar jij zelf niet zo’n uitblinker in bent.

Het was weer een geslaagde Aan de Zaan. Terugkijkend op de bijna vijftig afleveringen van ons platform kun je wel stellen dat de Zaanstreek sociaal ondernemender wordt. Ondernemend waren we altijd en de Zaan is van oudsher wat ze noemen een rode buurt, maar in deze tijd van maatschappelijke transitie zie je die twee karaktertrekken weer volop verschijnen en, vooral dat is hartverwarmend, samenkomen. Wij hebben deze avond kunnen proeven van wat over niet al te lange tijd waarschijnlijk de norm zal zijn. Die sociale proeftuin smaakt mij in ieder geval naar meer.

Jacob Passander

Bart de Wit (Rabobank) kwam met het handige initiatief Zaan2Conect:

https://www.rabobank.nl/lokale-bank/zaanstreek/zaanconnect-de-sleutel-tot-kennis/

Nieuwe rechtsvormen voor sociale ondernemingen zijn in de maak:

https://www.social-enterprise.nl/files/6914/5735/5318/Op_Weg_Naar_Het_Burgerlijk_Wetboek.pdf

Heb je een maatschappelijke missie en wil je een sociale onderneming opzetten dan helpt Prof. Jan Jonker je stap voor stap online:

https://www.mooc-list.com/course/new-business-models-working-together-value-creation-iversity

 

 
Bij Zaanstad Verbindt hebben we eerder een workshop aangeboden over dit thema.  Zie de presentatie en video bij de link.