Nieuwjaarsbijeenkomst 4 januari 2016

Nieuwjaarsbijeenkomst 4 januari 2016

Traditiegetrouw luiden we het nieuwe jaar in met pitches van Zaankanters die grote plannen hebben voor 2016. En we blikken terug op 2015 waarin honderden vrijwilligers zich inzetten voor de vluchtelingen.

Lees het verslag van Jacob Spaander

 • IMG_1236Traditiegetrouw werd op de eerste maandag van het jaar de Nieuwjaarsborrel van Aan de Zaan gehouden. Een traditie die schijnbaar goed in de smaak valt gezien de grote opkomst. Gastheer Jacob deed de aftrap door het voorgaande jaar van Aan de Zaan samen te vatten in dichtvorm. Daarna waren er enkele pitches en presentaties. IMG_1255Zo vertelde Micky Biddlecombe over de plannen van stichting MOE om mantelzorgers te ondersteunen en hoe ze dat het komende jaar verder willen uitbouwen. Daarna was het de beurt aan Jemuel Lampe om iets te vertellen over zijn initiatief om ex-gedetineerden een tweede kans te geven, in de koffiebranche. De naam van dit schitterend project is, niet zoals Jacob zich voorstelde, ‘van bak naar bakkie’, maar, en meer aansprekende naam; Caffeine Dealers.

  Kees van der Pol hield daarna een presentatie over de afgelopen periode in de Noorderkerk, waar de opvang en ondersteuning van de vluchtelingen in het Veldpark door een grote groep enthousiaste vrijwilligers is opgepakt. Het meest indrukwekkendste was het filmpje waarin je vluchtelingen zag bellen met hun familie in Syrië. Het was even doodstil in de zaal en je zag menigeen even moeilijk slikken.

  Hoe moeilijk het was dat er drie dagen geen internet en dus geen contact was geweest. Dat zelfs de koffie nu anders smaakt. ‘Niemand vraagt meer hoe het met ons gaat, want dat deden jullie altijd.’ Dit zegt een familielid. ‘Wil je het mij vergeven?’ ‘Ik mis je.’ Even is de overkomelijkheid van de afstand en de situatie tastbaar. ‘Wat is er mijn zoon? Waarom huil je?’ Hoor je iemand door het mobieltje zeggen. Het maakt de afstand die zij ervaren misschien pijnlijk duidelijk, maar het brengt deze mensen ook juist heel dichtbij. Dicht bij ons. Zij zijn hier en moeten hier iets opbouwen, ver weg van hun geliefden.

  IMG_1223IMG_1235De Syrische kunstenaars Raafat, Amjad ,Yasser  en Fayez , waarvan de eerste drie werk hebben meegenomen naar deze bijeenkomst, zijn daar een sprekend voorbeeld van. Saillant detail is dat ze elkaar kennen van dezelfde kunstacademie. IMG_1232Geen van hen wist van de ander dat ze hier terecht zouden komen. Nadat zij op het podium zijn voorgesteld is het tijd voor de ‘open microfoon’. Een onderdeel van de Aan de Zaan avonden die al een tijdje niet meer aan het bod was gekomen. Drie enthousiaste doeners namen de kans waar. De één had een boekje gemaakt met verhalen uit een buurt, een ander was een biologische cateraar en de laatste maakte foto’s van allerlei burgerlijke initiatieven.

  Na de open microfoon nam Pieter Grandiek het woord om het kernteam van Aan de Zaan voor te stellen en daarna de Nieuwjaarsdronk uit te brengen.

  IMG_1263Als afsluiting van het programma was er een bijzonder muzikaal duo bestaande uit de Syrische musicus Jaber, op de ‘oud’ en de inmiddels bekende Zaanse Jeff Heijne op gitaar. Voor aanvang van de avond hadden ze even een uurtje met elkaar geoefend. Dit optreden was dus meteen hun eerste. Een mooiere voorstelling hoe mensen van over de hele wereld elkaar kunnen vinden in een gemeenschappelijke taal is er haast niet te maken. Helaas was een groot deel van het publiek al toe om te netwerken, maar het andere deel heeft volop genoten. Het geroezemoes op de achtergrond zorgde uiteindelijk wel voor de leukste opmerking van de avond. Afkomstig van de zus van Jaber die het optreden even onderbrak om de aandacht te vragen voor de muzikanten, want ze waren tenslotte ‘helemaal uit Syrie gekomen’ om hier te spelen. Zoals ze dat zei met een charmante glimlach.

  Aan de Zaan is dit jaar goed begonnen met deze borrel, en we hopen op een mooi jaar met nog veel meer van dit soort mooie ontmoetingen.

  Jacob Passander

  Bekijk ook de foto’s