Pitch je idee

Pitch je idee

WAS JE ER MAAR BIJ GEWEEST…..

Maandagavond 4 juli was er geen reguliere Aan de Zaan-avond gepland, maar wel een zomerborrel.

Het idee was om met de kerngroep samen te komen om onder het genot van een glaasje, wat te kletsen. Wie nog meer wilde langskomen was welkom en als iemand zijn project of idee wilde pitchen zouden we dat zeker aanmoedigen.

Daardoor mochten wij in klein gezelschap drie mooie en diverse initiatieven aanhoren en konden wij daar ook even onze gedachten over laten gaan. Natuurlijk was onze insteek ook of hier een mooie aan de Zaan-avond van te maken was. En het antwoord op die vraag is een driewerf ja.

Als eerste stelde Willem Totté, netwerker openbare ruimte van de gemeente zich voor. Hij is vooral bezig met de vraag hoe je bewoners of gebruikers kunt betrekken bij het invullen van de openbare ruimte. Hoe bereik je dat de openbare ruimte meer wordt ervaren als een gemeenschappelijk goed? Hoe betrek je bijvoorbeeld stadsmakers bij beleidvorming of wat vraagt een nieuwe aanpak van de burger en de gemeente. Oftewel, hoe geven wij de openbare ruimte vorm in zowel gemeenschappelijke invulling als in beleid. Een ware cultuurverandering is nodig. Tijdens het gesprek valt het woord buurtbegroting weer eens, we leren wat mandelige gronden zijn en schijnen vooral op zoek te zijn naar iets wat uit de hand zou kunnen lopen. En wat is openbare ruimte precies? Wat is onze beleving daarvan? Je hoort het al, genoeg stof voor een goede Aan de Zaan Avond. En wil je weten wat mandelige gronden zijn. Tja, dan had je erbij moeten zijn geweest.

De volgende die een pitch gaf was Helma Schenkeveld van de Fietscoalitie. Zij wil vooral een verandering teweegbrengen op het gebied van fietsen. Nederland kent een echte fietscultuur en daar mogen we niet alleen trots op zijn, we kunnen ook kijken of we daar anders mee om kunnen gaan. Hoe maak je fietsen nog leuker?  En dan met name fietsen naar het werk of een bespreking. Is er een manier om dat ook financieel aantrekkelijk te maken doordat je er bijvoorbeeld geld mee kan verdienen voor een goed doel? Helma werkt deze plannen voor de Zaanstreek uit met het Zaanse Counter Creatives maar is ook benieuwd of aan de Zaan hier iets mee kan. Te denken valt aan een avond over de Zaanse fietscultuur en hoe we het gebruik van fietsen kunnen stimuleren. Er zijn op dit gebied ook andere initiatieven die zich zouden kunnen voorstellen op zo’n avond. Zoals het fietspompenplan van Transition Town Zaanstreek en het Blauwe Pand. Op een laagdrempelige manier mensen enthousiast maken om mee te doen door een fietspomp en bandenplakspullen beschikbaar te stellen voor de gestrande fietser. Kortom, we gaan eens kijken hoe wij dit onderwerp erin kunnen fietsen…

Tenslotte vertelde Bas Kinsbergen over Bij Bind en hun initiatief om een transformatorhuisje op het 13612271_1065805026822956_677578576084434825_nHembrugterrein te transformeren (ja, welk woord kun je anders gebruiken?) tot een creatieve ontmoetingsruimte. Want ruimte is belangrijk voor elke ontwikkeling, of die nu maatschappelijk of persoonlijk is. Ze hebben een crowdfunding gestart om het huisje helemaal gebruiksklaar te maken. Wij voelen alweer een leuke aan de Zaan-expeditie opkomen. Bas overhandigde ons ook wat exemplaren van het Avory magazine, een initiatief van Amber Bosse waaraan hij meegewerkt heeft. Platform aan de Zaan heeft Amber een podium gegeven om haar plannen te presenteren en op deze manier krijg je opeens een heel tastbaar reslutaat onder ogen.

 Wij weten niet altijd wat de impact van een Aan de Zaan-avond is. Soms is dat merkbaar en kun je hele concrete dingen aanwijzen die dankzij een aan de Zaan-avond tot stand zijn gekomen. Maar het zijn ook vaak kleine ontmoetingen, een bepaald idee dat opeens op zijn plaats valt en meer van dat soort amper te meten zaken die tijdens een aan de Zaan-avond plaats vinden en die uiteindelijk grote gevolgen kunnen hebben.

Maar het was zeker op een avond als deze dat je het weliswaar niet kunt meten, maar wel kunt voelen. Juist in een klein gezelschap kom je veel nader tot elkaar en ontstaan er prachtige dwarsverbanden. Wat er dus allemaal kan gebeuren als je eigenlijk amper iets hebt gepland. Over dingen die heerlijk uit de hand kunnen lopen gesproken. Voor de kerngroep van aan de Zaan een goede manier om ideeën voor nieuwe avonden aangereikt te krijgen, maar vooral om geïnspireerd te worden door al die mensen die op de één of andere manier bezig zijn onze maatschappij leuker te maken.

Het is alsof je op een avond als deze weer even herinnert waarom je dit allemaal doet. Als je ziet hoe iedereen na afloop geanimeerd maar ook vanuit de persoonlijke gedrevenheid met elkaar zit te kletsen, bekruipt je een heerlijk warm gevoel. Je kunt het niet helemaal precies uitleggen. Je kunt eigenlijk alleen maar tegen andere mensen zeggen; je had er bij moeten zijn.

Dus misschien gaan we dit wel vaker doen. Zo een unieke aan de Zaan-activiteit die heerlijk uit de hand kan lopen.

Jacob Passander