Achtergrond Nederland is in transitie naar een klimaat neutrale en circulaire samenleving. Burgers,
wijken, bedrijven, instellingen en overheden proberen allemaal hierin hun weg te vinden.Maar er is haast geboden en Zaanstad heeft nog een grote inhaalslag te maken. Op de duurzaamheidsmonitor van gemeente scoort Zaanstad nog slecht, ook ten opzichte van omringende gemeenten als Amsterdam, Beemster, Haarlem, Oostzaan en Uitgeest. In de Zaanstreek zijn wel degelijk al prachtige initiatieven te vinden. De transitie komt langzaamaan tot bloei.
Toch doen veel burgers, wijken en bedrijven nog weinig. De kwaliteit van de bestaande woningvoorraad is onvoldoende en er wordt nog te weinig hernieuwbare energie in de stadopgewekt (Coalitieakkoord 2018-2022).
De gemeente heeft de ambitie om in 2030-2040 een klimaatneutrale stad te zijn met een meer circulaire economie. Daarvoor zijn nieuwe samenwerkingen nodig, dient de bewustwording te worden vergroot en moeten initiatieven worden aangemoedigd en versterkt. Het Platform aan de Zaan biedt hierin een cruciale rol, door een inspirerend programma te bieden waar actuele thema’s en ontwikkelingen in de schijnwerpers worden gezet en vraagstukken verder worden genomen met diverse belanghebbenden.
Wat gaan we doen? De programmalijn Duurzaam & innovatief volgt de ontwikkelingen van koplopers onder bewoners en bedrijfsleven en laat zien welke beleidsinitiatieven de transitie versnellen. We maken de transitie zichtbaar en zetten innovaties in de spotlight. We versterken de community die hier actief mee aan de slag gaat en inventariseren samen hoe we in de Zaanstreek kunnen versnellen. Bij de Platform aan de Zaan tref je medestanders, creatieven en ook kritische geesten die met elkaar kijken hoe we onze transitieagenda samen vormgeven.