5-rock2

09 JUL 2018

#62 Verslag Rock the Kasbah, ontmoeten en eten

Cultuur en stad

KENNISMAKEN EN VOORPROEVEN Verslag Jacob SpaanderPlatform Aan de Zaan stond deze maandag in het teken van ontmoeten en eten. Wil je mensen bij elkaar brengen? Dat lukt het beste met voedsel. Zo leer je elkaar goed kennen. Deze avond hebben we een aantal vrouwen van ‘the Mama’s’ echt ontmoet. En genoten van hun overheerlijke eten. Want ‘Meet the Mama’s’ hebben speciaal voor en met de bezoekers een Syrische maaltijd gemaakt.

De recepten om zelf hummus en fattoush te maken hebben ze met ons gedeeld.

Keukengeheimen op de BBQ ‘Meet the Mama’s’ is een groep mensen van over de hele wereld die met elkaar hun keukengeheimen delen tijdens kookworkshops. Dus voor men kon eten krijgen de bezoekers van ‘the mama’s’ Huda en Shatha eerst een korte uitleg hoe zij de maaltijden gemaakt hebben. Tegelijkertijd stond op het terras de BBQ al aan met heerlijke Syrische gerechten. Grillmaster Martin de Ruiter had alles onder controle. Met een traditionele barbecue op het terras van Café Fabriek sloten we dit seizoen van Platform aan de Zaan af.

Zelf hummus  of  fattoush maken? Met deze recepten lukt het altijd!

Inburgeren in Zaanstad Voor dat we aan de barbecue gaan ontmoeten we Renata Pen die ons kennis laat maken met haar inspirerende initiatief voor inburgering (prachtige alliteratie): Rock the Kasbah.

Ongeveer een jaar geleden zag dit initiatief het licht. Of, zoals ze zelf zegt, “Ik zag het licht. Alles wat mij boeit, bezighoudt en waar ik echt het verschil mee wil maken kan ik in één pand verwezenlijken. Arabisch georiënteerd, maar gericht op mensen vanuit de hele wereld. Waar we samenwerken, leren en werken aan een plek voor iedereen op de arbeidsmarkt. Om te beginnen in Zaanstad.”

Renata zoekt daarom een locatie om daar door intensieve samenwerking met gemeente, werkgevers, een taalinstituut en eventuele andere partners  een superhippe conceptstore op poten te zetten. Denk aan een horecagelegenheid en lescentrum ineen. Waar bijvoorbeeld studenten van de taallessen tegen een vrijwilligersvergoeding werken en ervaring opdoen. Waar opleidingen voor horecafuncties, logistiek, ICT, zorg, bouw en techniek gegeven worden.

Renata ziet allemaal werkervaringsplaatsen voor zich en de mogelijkheid om de kwaliteiten en interesses van een ieder goed te leren kennen. Zodat zij nog sneller wegwijs raken in de taal en de manier van werken in Nederland. Kortom inburgeren bij Rock the Kasbah combineer je met werkervaring en je kunt doorstromen naar betaald werk. En dat natuurlijk niet alleen. Dat allemaal onder het genot van lekker eten en gezelligheid.

Hoewel Renata nog op zoek is naar dat pand in de Zaanstreek kun je wel zeggen dat we vanavond een voorproefje hebben gekregen van hoe dit er uit zou kunnen gaan zien. En laten we eerlijk zijn; het smaakt inderdaad naar meer.

5-rock1
5-rock3