Maandag 20 april: Gezond oud wonen aan de Zaan

Maandag 20 april: Gezond oud wonen aan de Zaan

Foto The kindness of strangers

Fotograaf Ed Yourdon

Hoe wil jij wonen als je gezond oud bent?

Vergrijzing en langer thuis wonen gaan meestal over zorg. Maar wat betekenen beperkte mobiliteit en zorg aan huis voor wonen? Je huis, de straat en de voorzieningen in de wijk zijn niet berekend op negentigers. Architectuurcentrum Babel en platform Aan de Zaan vroegen 20 april toekomstige gebruikers – dat zijn wij allemaal – te vertellen wat hun woonverwachtingen en -wensen zijn.
Uw inbreng wordt verwerkt in de Babel Kreatif. U ben welkom op zaterdag 6 juni om 16 uur bij ’t Blauwe Pand in Zaandam. Luister naar het interview op Zaanradio en lees het artikel in de krant.

Onze huizen, wijken en voorzieningen zijn bedacht voor  gezonde mensen. Tot voor kort waren er bejaarden- en verpleeghuizen als het thuis niet meer ging. Inmiddels sluit de overheid tehuizen en willen gezonde mensen tot op hoge leeftijd thuisblijven wonen. De Zaanse woonsituatie zal hierdoor veranderen. Woningen, buurten en wijken moeten geschikt gemaakt om langer gezond thuis wonen mogelijk te maken. Met hulp in de buurt.

Deze ontwikkelingen zullen onze samenleving ingrijpend veranderen. De behoeften van de gebruikers moeten voorop staan. Wat zijn uw gedachten daarover? Stichting Babel gaat samen met Aan de Zaan en bureau De Leeuw  toekomstige gebruikers uitnodigen te vertellen waar een levensbestendige wijk aan moet voldoen. Hoe ziet u uw woonsituatie in de toekomst uit.

Waar woont familie of doet u beroep op uw buren? Hoe ziet de wijk eruit? Hoe ver zitten winkels, het OV,  het buurtcentrum en de gezondheidspost? Komen er activiteiten voor de hele buurt in een verpleeghuis en houden jong en oud elkaar zo vitaal? De uitkomsten van de avond zijn bouwstenen voor een atelier van architecten, ontwerpers en toekomstige gebruikers.

Dit Babel Kreativ (op uitnodiging op 6 juni in het Blauwe Pand) moet hele concrete aanbevelingen opleveren voor wonen en zorg in de toekomst.

Meer informatie Orkaan en Babel

Maandag 20 april 2015

  • Inloop 19.30 uur.
    Moderator van de avond is Pepik Henneman van Bureau de Leeuw.
    Start avondprogramma 20.00 uur
  • Anja de Vries vertelt hoe rijksbeleid uitwerkt in de Zaanse woonsituaties van ouderen. Zij heeft jarenlang in de thuiszorg gewerkt en was van 1990 tot haar VUT directeur van een aantal verzorgingstehuizen. Tegenwoordig  is ze voorzitter van hospice De Schelp en was betrokken bij de sluiting van verpleegtehuizen. Anja schreef recent een ingezonden brief in Dagblad Zaanstreek dat inwoners nooit gevraagd wordt of ze wel langer thuis willen wonen.
  • Ferdinand Vreugdehil vertelt hoe Babel vorig jaar het thema Wonen en zorg startte en licht een aantal demografische ontwikkelingen toe.
  • In groepen wordt gesproken over: de woning, de straat, de wijk, het ‘buurtwoonhuis’ en ict-oplossingen bij langer thuis wonen.

 

Toegang gratis
De Fabriek
Jan Sijbrandsteeg 12
1502 BA Zaandam

Aanmelden via deze link voor 20 april 

Ken je mensen die ook interesse hebben in deze bijeenkomst, nodig ze dan graag uit via deze link.